17 Eyl 2024

İTÜ’nün YÖK Araştırma Üniversiteleri 2023 Performansı

İTÜ, YÖK’ün açıkladığı Araştırma Üniversiteleri 2023 Yılı Performans Sıralaması’nda bir önceki yıla göre 16 göstergede performansını arttırdı ve devlet üniversiteleri arasında ikinciliğini korudu.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ), bilim temelli bir yaklaşımla mühendisliği yeniden tanımlayan akademik çalışmaları ülkemizdeki üniversiteler arasında düzenlenen akademik performans sıralamalarında başarılı sonuçlar alıyor.

YÖK Araştırma Üniversiteleri Akademik Performans Sıralaması, Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde 16 Eylül 2024 tarihinde Ankara’da düzenlenen Araştırma Üniversiteleri Değerlendirme Toplantısı’nda açıklandı. Toplantıda Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Mandal ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata hazır bulundu.

Araştırma üniversitelerinin üst düzey araştırma performansı gösteren A1 grubunda yer alan İTÜ, aynı grupta yer alan ve puanları birbirine çok yakın olan 3 devlet ünivesitesi arasında 72 puanla 2. sırada yer aldı. Aynı grupta devlet ve vakıf üniversiteleri arasında ise 4. oldu. Toplam 23 üniversitenin değerlendirildiği sıralamalarda İTÜ’nün kalite puanı geçen yıla göre 28,29’dan 30 puana yükselirken, kapasite puanı 40 üzerinden 31, işbirliği puanı ise 20 üzerinden 11 olarak gerçekleşti.

İTÜ, geçen yıla göre 16 göstergede performansını yükseltti. İTÜ’nün 2022 yılına göre en fazla yükselen performans göstergeleri şunlar oldu: Dünya Akademik Genel Başarı Sıralamalarındaki Performansı % 40, Üniversite-Sanayi İşbirlikli Yayın Oranı % 41,5, Ulusal Bilim Ödülü Sayısı % 66,7, Dolaşımdaki Öğretim Üyesi + Öğrenci Sayısı % 85,8 ve Kamu Fonları Kapsamında Üniversite-İş Dünyası İşbirliği ile Yapılan Ar-Ge ve Yeniliği ise % 220,6 artış gösterdi.