24 Haz 2024

Öğrencilerimize TÜBİTAK’tan Araştırma Bursu

İTÜ’lü doktora öğrencileri Hatice Kübra Özkan ve Çiğdem Çakıcı, TÜBİTAK 2214-A Doktora Sırası Araştırma Bursu almaya hak kazandılar. Öğrencilerimiz, aldıkları burs kapsamında yurtdışında bilimsel araştırmalar yürütecek.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), ülkemizin bilim ve teknik birikimine katkı sağlayan araştırma projeleriyle kazandığı öncü konumunu doktora öğrencilerinin yurtdışında bilimsel çalışma yürütmesine fırsat tanıyan burs başarılarıyla pekiştiriyor. İTÜ’lü doktora öğrencileri, projelendirdikleri araştırma konularıyla TÜBİTAK 2214-A Doktora Sırası Araştırma Bursu almaya layık görüldüler. Aldıkları burs kapsamında doktora öğrencilerimiz yurtdışında bilimsel faaliyetler yürütecek.

Matematik tarihi üzerine karşılaştırmalı bir inceleme

Bilim ve Teknoloji Tarihi Anabilim Dalı doktora öğrencimiz Hatice Kübra Özkan, aldığı burs kapsamında Tokyo Üniversitesi’nde misafir araştırmacı öğrenci olarak, Doç. Taro Mimura danışmanlığında bilimsel faaliyetler yürütmeye hak kazandı. Bursiyer öğrencimiz, Japonya’da geçireceği on aylık süreçte gerçekleştireceği araştırmayla; Taküyiddin İbn Maruf’un ondalık sayılar üzerine kaleme aldığı Bugyetü’t-Tüllâb min İlmi’l-Hisâb adlı kitabının Elijah ben Abraham Mizrahi ve Simon Stevin’in aynı alanda ortaya koyduğu eserlerle karşılaştırmalı incelemesini ortaya koyacak.

Değerli kimyasalların üretiminde heterojen kataliz

Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü doktora öğrencimiz Çiğdem Çakıcı İngiltere merkezli Warwick Üniversitesi Mühendislik Okulu’nda Doç. Dr. Volkan Değirmenci ile birlikte, biyokütle dönüşümü ve inovatif poroz malzemeler üzerine bilimsel araştırmalar yürütecek. TÜBİTAK Bursu almaya hak kazanan Çakıcı’nın, Kimya Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Erdem Yavuz danışmanlığında hazırladığı doktora tezi ise, yurtdışında gerçekleştireceği araştırma projesi ile uyumlu olarak, “Heterogeneous Catalysis in the Synthesis of Fine Chemicals Using Polyhipes” başlığını taşıyor.

Öğrencilerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.