20 Ara 2023

İTÜ Mezununun Mektubu Cumhuriyetimizin 100. Yılında Aziz Sancar’a Ulaştı

İTÜ Uzay Mühendisliği Bölümü mezunumuz İpek Kışlalı’nın, “2023’e Cumhuriyetimizin 100. Yılına Mektup Kampanyası” kapsamında yazdığı mektup, Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’a ulaştırıldı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

“Bilimde, daha nice buluşta, Türk insanının imzasını görebilmek dileğiyle…”

Prof. Dr. Sancar’ın, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kuzey Karolina eyaletinde yer alan Sancar Türk Kültür ve Toplum Merkezi’nde açtığı Temmuz 2002 tarihli mektupta yer alan şu satırlar dikkat çekti: “Değerli Bilim İnsanı, 21 yıl öncesinden merhaba! Bu mektup elinize geçtiğinde bilimde adımlarımızın hızlandığını, uluslararası saygınlığımızın arttığını bilerek gururlanabiliriz. İnsanlığın geleceğine katkıda bulunan bir Türk’ün Nobel ödülüyle taçlandırılmaya aday olmasından dolayı duyduğumuz derin mutluluğu size hatırlatmak isterim.”

Prof. Dr. Aziz Sancar hakkında

1946 yılında Mardin’de doğan ve 1997 yılından itibaren Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan Kuzey Karolina Üniversitesi’nde görev yapan bir biyokimyager ve moleküler biyolog olan Prof. Dr. Aziz Sancar, hasar gören DNA’ların genetik bilgisi korunarak hücreler tarafından nasıl onarıldığını haritalandıran bilimsel çalışmaları sebebiyle 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır. Prof. Dr. Sancar tarafından geliştirilen “maxicell tekniği” ve “excision nuclease enzimi” kavramları, biyokimya ve moleküler biyoloji alanlarında ses getirmiştir.

“İTÜ, Türkiye’de temel bilimlerin bayrak üniversitesidir”

Prof. Dr. Aziz Sancar’ın, İstanbul Teknik Üniversitesiyle ilgili görüşlerinin de yer aldığı “Arıların 250 Yıllık Hikâyesi” belgeselini izlemek için tıklayınız.

 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ