08 Kas 2023

İTÜ’den Türkiye’nin İlk Solar İHA Projesi: Anatolia

İTÜ’nün proje takımlarından İTÜNOM’un solar İHA projesi Anatolia’nın tanıtım toplantısı İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, SDKM’de gerçekleştirildi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin tasarladığı projelerle ve hem ulusal hem uluslararası yarışmalarda kazandığı ödüllerle dikkatleri üzerine çeken proje takımlarından biri olan İTÜNOM’un tasarladığı güneş enerjisiyle çalışan bir insansız hava aracı olan Anatolia’nın tanıtım toplantısı İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Çevre dostu solar teknolojisiyle Türkiye’de bir ilk olan Anatolia projesinin, seyir halindeki aracın güç tüketme oranını azaltarak, güneş panelleri yardımıyla azami uçuş süresi elde etmesi ve gözlem amacıyla sivil alanlarda kullanılması hedefleniyor.

“Anatolia, fosil yakıt kullanmadan uzun süreli uçuş yapabilecek…”

Anatolia’nın tanıtım toplantısına katılan Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İTÜ’nün en güçlü yönlerinden birinin öğrenci faaliyetlerine, kulüp ve proje takımlarının çalışmalarına verdiği önem ve destek olduğunu vurguladığı konuşmasında şu cümlelere yer verdi: 

“Bugün arkadaşlarımızın lansmanını düzenlediği Ar-Ge projesi, dünyada örnekleri olan ancak henüz Türkiye’de yapılmamış bir projedir. Güneş enerjisi destekli insansız hava aracı şeklinde özetleyebileceğimiz ‘Anatolia’ projesi, fosil yakıt kullanmadan uzun süre uçuş yapabilme fikrinden doğmuştur.”

Projeyle ilgili detayların paylaşıldığı sunumun ardından, İTÜNOM tarafından geliştirilen, ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödül almaya hak kazanan KV-55, ROVER, TOSUN ve ŞİMŞEK projelerinin sergilendiği alan, ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ