24 Ağu 2023

Ergene Nehri’nin İzlenmesi için İTÜ ve Umeå Üniversitesi İşbirliği

Ergene Nehri’nin izlenmesi üzerine İTÜ ve Umeå Üniversitesi (İsveç) işbirliği yaptı. Üretilen araçlar denizlerde ve okyanuslarda da kullanılacak.

İstanbul Teknik Üniversitesi 250. yaşını kutlarken yurtiçinde ve yurtdışında önemli projelere, ortaklıklara imza atmaya devam ediyor. 2021 yılında başlayan ve Mart 2024’te tamamlanacak olan TÜBİTAK destekli Ergene Nehri Projesi için İTÜ, Umeå Üniversitesi (İsveç) ile işbirliği yaptı.

Proje ile su havzalarındaki kimyasalların ve bunların deşarj kaynaklarının hızlı tanımlanması, sürdürülebilir olması için gelişmiş yapay zekâ modelleriyle kirlilik kaynağını bulmak, sorumlu yetkilileri uyarmak ve deşarjı hızla önlemek mümkün olacak.

Proje kapsamında üretilecek araçlar, Avrupa nehirlerine bırakılarak Arktik ve Atlantik Okyanuslarının yanı sıra Kuzey Denizi, Baltık Denizi, Akdeniz, Karadeniz ve Hazar Denizlerine ulaşan mikro kirleticileri denetleme imkânı sunacak.