25 Tem 2023

İTÜ Öğrencileri, Kariyerlerine “MasterBee” ile Başlıyor

İlklerin üniversitesi İTÜ’de, lisans ve yüksek lisans sürecinin iş dünyasından paydaşlarla bir arada yürütüldüğü ve üniversite-sanayi işbirliğine katkı vermesiyle ülkemizde bir ilk olan “MasterBee” programı İTÜ Tanıtım ve Tercih Günleri’nde büyük ilgi görmeye devam ediyor.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Genç mezunların ortak dileği lisans döneminin ardından niteliklerine uygun ve beklentilerini karşılayan, severek yapacakları bir iş bulabilmek ve bu durum sadece Türkiye’de değil, dünyada da tüm öğrenciler için geçerli… İyi bir üniversiteden mezun olmanın yanı sıra lisans döneminde iş hayatına hazırlanmak, eğitim hayatı boyunca kazanılan teorik bilgileri uzmanlık alanlarına yönelik stajlarla pratiğe uyarlama şansına sahip olmak, gençlere farklı bir kariyer yolu açıyor.

Otomotivden telekomünikasyona, bilişimden enerjiye kadar farklı sektörlerde faaliyet gösteren ve sektörünün lideri olan şirketlerde staj yapmanın yanı sıra akademik kariyer hedefleyen gençlerin önündeki en önemli zorluklarından biri de yüksek lisans ve iş sürecini yürütürken zaman yönetimi konusunda sıkıntı yaşayabilmeleri...

İstanbul Teknik Üniversitesi ise bu konuya odaklanan bir programla; başarılı öğrencilerinin lisans, yüksek lisans ve stajını aynı zaman dilimi içerisinde bitirmelerine olanak tanıyor.

Staj ve yüksek lisans bir arada

İTÜ’nün MasterBee programı kapsamında öğrenciler, lisans 4’üncü sınıftan itibaren lisansüstü ders almaya hak kazanıyor. Öğrenciler, MasterBee programıyla kısa sürede yüksek lisans eğitimlerini tamamlayarak hayata bir adım önde başlama imkânına kavuşuyor. Programın bir diğer önemli avantajı ise uzun süreli staj olanağına sahip olan öğrencilerin, iş dünyasına daha kolay uyum sağlayabilecek olmaları...

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu, MasterBee programıyla ilgili önemli bilgiler verdi: “Öğrenciler, MasterBee sayesinde yüksek lisans yaparken iş hayatına da hazırlanıyor. Üniversite döneminde edindikleri akademik bilgileri sahadaki uygulamalarla pekiştiriyorlar. Kısa sürede, verimli bir biçimde yüksek lisansını tamamlayan öğrenciler, isterlerse doktora eğitimlerine yurtiçi ve yurtdışında hızla devam ediyor. Kariyerine akademide devam etmek istemeyen mezunlar ise çok daha etkili bir biçimde, zaman kaybetmeden iş hayatına atılıyorlar.”

Daha hızlı ve etkili bir yüksek lisans eğitimi

Lisans ve yüksek lisans sürecinin bir arada yürütüldüğü MasterBee programına dahil olmak isteyen İTÜ öğrencilerinin, altıncı dönemin başında 3.00 ortalamaya sahip olmaları gerekiyor. MasterBee programı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu; “MasterBee ile öğrenciler, dördüncü sınıftan itibaren kredisiz olarak yüksek lisans dersi alıyor ve yüksek lisans ders aşamasını daha hızlı bir şekilde tamamlama imkânı elde ediyorlar. Bu sayede, dördüncü sınıftan itibaren yüksek lisansa başlama, staj yapma ve iş hayatına adapte olma fırsatı sunan MasterBee programıyla lisans ve yüksek lisans süreci bir arada yürütülebiliyor,” dedi.

Zaman kaybetmeden iş hayatına atılma fırsatı

MasterBee süreci başladığında programa dahil olan her öğrenci, bir akademik danışmanla ilerleyecek. Bu öğrencilere İTÜ’nün işbirliği içerisinde olduğu Türkiye’nin seçkin firmalarında staj imkânı sunulacak.

İTÜ’de ders dışı aktiviteler kredilendiriliyor

İTÜ, öğrencilerinin akademik gelişiminin yanında sosyal becerilerinin ilerlemesine de büyük önem veriyor. Öğrencilerin kulüpler, proje takımları gibi organizasyonlara katılması, çeşitli etkinlikler ve yarışmalarda aktif olarak yer alması kredilendirilerek transkriptlerine yansıtılıyor. “Mikro-kredi” olarak adlandırılan bu kavram, öğrencilere ders dışı aktivitelerle akademik başarılarına doğrudan katkı sunma imkânı veriyor. Sosyalleşerek becerilerini ilerleten İTÜ öğrencileri aynı zamanda ders kredisi almanın avantajını da yaşıyor.

Öğrencilere yönelik farklı esneklikler

İTÜ’de okumaya hak kazanan öğrenciler, lisans eğitimlerine başlamadan önce dilde yetkinlik dereceleri göz önüne alınarak en az bir, en fazla iki dönem olmak üzere İTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu’nda, Lisans Hazırlık Programı çerçevesinde İngilizce eğitimi alabiliyorlar. Yerleştirme sıralamasına göre ilk 100’e giren öğrencilerden İTÜ’yü tercih ederek yerleşenler diledikleri taktirde yabancı dil eğitimlerini bir yıl boyunca ABD’de görebiliyorlar.

Okuduğu bölümün yanında başka bir bölüme duyduğu ilgi duyan ve yetkinlik kazanmak isteyen öğrenciler için çift anadal ve yandal programları mevcut. Ayrıca Erasmus+ öğrenci değişimiyle Avrupa’da birçok üniversitenin kapıları İTÜ’lülere açılıyor.

Çift anadal programı (ÇAP), bir anadal programına kayıtlı öğrencilerin, gerekli koşul ve şartları sağlaması durumunda başka bir programa kayıt olabilmesini sağlıyor. Bu koşulun sağlanması için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 3.00 olması gerekiyor. Öğrenciler; ilan edilen programa, anadal lisans programının en erken 3, en geç ise 5’inci döneminde başvurabiliyorlar.

İTÜ; yandal eğitimi ile bir lisans programına kayıtlı olan öğrencilerin gerekli şartları sağladıkları takdirde ilgi duydukları başka bir eğitim-öğretim programından ders almalarına da olanak tanıyor. Öğrencilere farklı bir bölüme yatay geçiş yapma fırsatı da sunuluyor. İTÜ’nün Erasmus+ kapsamında ise yaklaşık 360 kurumla anlaşması bulunuyor.

MasterBee’ye dair detaylı bilgi için tıklayınız. 

MasterBee tanıtım videosu için tıklayınız.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ