26 Oca 2023

Öğretim Üyelerimizden Yeni Buluş Başarıları

İTÜ öğretim üyeleri ve takımlarının çalışmaları yeni buluş başarılarıyla taçlanmaya devam ediyor. Malzeme bilimi, tekstil, su arıtımı, biyokimya, mekanik gibi farklı alanlardaki özgün çalışmalarla yeni patent tescilleri alındı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 250. yılında geleceği dönüştürme vizyonu çerçevesinde etki odaklı araştırmalara önem veriyor. Bunun bir parçası olarak İTÜ akademisyenleri takımlarıyla gerçekleştirdikleri özenli Ar-Ge çalışmasının meyveleri olan patentlerle başarılarından söz ettirmeyi sürdürüyor.

İTÜ öğretim üyelerinin yeni patent tescilleri Türkiye ve Amerika gibi ülkelerden alındı. Yeni buluşlar, İTÜ’lülere olduğu kadar ülkemiz adına da bir gurur kaynağı oldu.

Karbonfiber kaplamasını tek aşamaya indiren buluş

İTÜ Kimya Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Abdülkadir Sezai Saraç öncülüğündeki takım tarafından gerçekleştirilen “Karbon Fiberin Elektrokimyasal Yöntemle Sürekli Kaplama Cihazı ve Yöntemi” başlıklı buluş Türkiye’den bir patent aldı. Prof. Dr. Saraç öncülüğünde yapılan buluş, karbon fiber malzemelerin kaplama teknolojisinde iki aşamalı kaplama tekniğini tek aşamada yapabilmeyi sağlıyor.

Bu buluş sayesinde karbonfibere hem iletken polimerlerin (polietilenedioksitiyofen, polipirol, politiyofen, polianilin ve türevleri) elektrokimyasal yöntemle monomer polimerizasyonu tepkimesi üzerinden kaplanması hem de “boyutlandırıcı madde” olarak bilinen yalıtkan maddenin aynı aşamada kaplanması mümkün hale geliyor.

Su arıtımında ileri ozmos membranlar için yeni bir üretim yöntemi

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun buluşçuları arasında olduğu “Sülfonlanmış Polisülfon (Spsf) Polimeri Kullanılarak Elde Edilen İleri Ozmos Membranı ve Bunun Üretim Yöntemi” başlıklı patent, ileri osmoz membran üretimi üzerine bir buluşu içeriyor.

Patenti alınan yöntemle polyester nonwowen bir malzeme üzerine sülfonlanmış polisülfon (sPSf) polimeriyle nanofiber destek membranı tabakası oluşturuluyor. Bu tabaka üzerine ince kompozit bir film tabakası halinde poliamid kaplanmasıyla ileri osmoz membranı oluşturuluyor. Bu buluşla, su geçirgenliği ve ters tuz geçişi gibi parametrelerde performans iyileştirmeleri sağlayan ileri osmoz membran sistemi elde ediliyor.

Ateşe dayanıklı, elektromanyetik radyasyona karşı koruyan, iletken ve termal konforlu bir kumaş

İTÜ Kimya Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Abdülkadir Sezai Saraç’ın yer aldığı bir ekip tarafından yapılan çalışmalar sonucu patenti alınan “İletken Polimer Kaplı Tekstil Malzemesi Üretim Yöntemi ve Bu Yönteme Uygun Olarak Çalışan Bir Düzenek” başlıklı buluş, üstün niteliklere sahip bir kumaşın üretilmesine odaklanıyor.

Patente konu olan kumaşın üretilmesinde doğal bir polimer olan lateks içerisine anorganik tanecikler “core shell” olarak hapsedilmesinden faydalanılıyor. Bu nanoyapılar kumaşa emdirilerek özel bir işlemle sabitleniyor. Bunun üzerine polimerizasyon yapılarak iletken bir polimerin yerleştirilmesiyle özel niteliklere sahip bir kumaş elde ediliyor. Kumaş zor tutuşması, iletken yapısı, ısıl bakımdan dengeli olması, termal absorbsiyon özelliği, elektromanyetik dalgalara karşı kalkan işlevi görmesi gibi nitelikleriyle dikkat çekiyor.

Taşıt motorlarındaki supap kontrolü için yeni bir mekanizma

İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Cemal Baykara’nın yer aldığı bir Ar-Ge ekibi tarafından alınan “Bir Supap Kontrol Mekanizması” başlıklı patent, içten yanmalı motorlarda yer alan bir supap mekanizması ile ilgili.

Öğretim üyelerimizin yaptığı buluş, çeşitli parçalardan oluşan bir mekanizmayı tanımlıyor. Supap, motorun emme ve egzoz zamanlamasını kontrol ediyor; yanma odasının hava yakıt karışımının girişini açıp kapatıyor. Bir külbütör, krank milinden aldığı hareketle supabı açılma yönünde itiyor. Sıkıştırılmış bir supap yayı, supabı iterek kapalı konumuna doğru getiriyor. Bir kilit mekanizması da supabın hareketlerini devreye alıyor veya devre dışı bırakıyor.

Alcian Blue boyasına alternatif yeni kimyasal bileşikler

İTÜ Kimya Bölümü’nden Prof. Dr. Esin Hamuryudan’ın aralarında yer aldığı ekibin “Alcian Blue Boyasına Alternatif Katyonik Ftalosiyanin Bileşikleri ve Bu Bileşiklerin Biyolojik ve Tıbbi Kullanımı” isimli patenti, katyonik ftalosiyanin türevlerinin üretilmesini ve araştırılmasını içeriyor.

Buluş kapsamında Alcian blue boyasına alternatif olarak sentezlenen ve karakterizasyonu yapılan katyonik ftalosiyanin türevlerinin biyolojik boyar madde özellikleri de araştırıldı. Sentezlenen yeni boyalar, sülfatlı veya sülfatsız glikozaminoglikanlar, proteoglikanlar ve mukus gibi biyolojik makromolekülleri veya bunları içeren unsurları spesifik olarak boyuyor. Bu yeni bileşikler sitolojik, histolojik, histopatolojik, mikrobiyolojik, mikroskobik ve moleküler biyolojik değerlendirmelerde kullanılma potansiyeli taşıyor.

Eşzamanlı olarak birden fazla aktif enzim üretimini soğukta mümkün kılan yöntem

İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Beraat Özçelik öncülüğünde patenti alınan “Soğukta Aktif ve Eşzamanlı Çoklu Enzim Üretim Yöntemi” başlıklı buluş, düşük sıcaklıklarda enzim sentezine odaklanıyor.

Enzim eldesi için Yamadazyma spp. mikroorganizmasını kullanan yöntem substrat olarak mandalina kabuğu, vişne çekirdeği, kayısı çekirdeği veya kabak çekirdeği içeren bir kompozisyondan faydalanıyor. Proteaz, amilaz ve pektinaz enzimleri eşzamanlı olarak üretiliyor.

Kinetik enerjili cisimlerden gelen darbelere karşı koruma sağlayan yapı

İTÜ Makine Mühendisliği’nden Doç. Dr. Mesut Kırca liderliğindeki Ar-Ge ekibi tarafından yapılan buluş, “Modüler Darbe Sönümleyici Yapı” başlığıyla Amerika’dan daha önce aldığı patente Türkiye’den aldığı bir patenti de ekledi.

Şok emilimi gerektiren alanlarda kullanılmak üzere geliştirilen modüler darbe sönümleyici, çeşitli kısımlardan oluşuyor. Patent kapsamındaki bu buluşun modüler yapısı kullanım kolaylığı sağlıyor.

Öğretim üyelerimizi ve ekiplerini tebrik ediyoruz.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ