08 Kas 2022

İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğrencilerinden AYDA 2022 Başarısı

İTÜ öğrencileri, Nippon Paint tarafından düzenlenen Asya Genç Tasarımcı yarışması AYDA Türkiye 2022’de önemli dereceler elde ederek büyük bir başarıya imza attılar. 5 Kasım’da açıklanan yarışma sonucuna göre İTÜ İç Mimarlık Bölümü öğrencimiz Elif Nur Bora, AYDA Türkiye 2022’de birincilik kazanırken, birçok öğrencimiz çeşitli dereceler elde ettiler.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 250. akademik yılında “Geleceği Dönüştür” vizyonuyla yeni başarılara imza atmaya devam ediyor. Japonya merkezli Nippon Paint firmasının bu yıl 14.’sünü düzenlediği AYDA (Asya Genç Tasarımcı) Türkiye 2022 Yarışması’nda öğrencilerimiz birincilik de dahil birçok dereceyle döndüler.

2022 teması “Yakınsama: Sıfırlama Düğmesine Basmak” olarak belirlenen AYDA Türkiye Yarışması’nda, insan ve doğa arasındaki işbirliğiyle iyi tasarım yapmak ve doğayla uyum içinde yaşamanın öğrenilmesini amaçlanmaktaydı. Bu tema kapsamında hazırlanan projeler çeşitli üniversiteler ve özel sektörden gelen profesyonellerin oluşturduğu jüri tarafından sıkı bir değerlendirmeden geçirildi.

Mimarlık ve iç mimarlık olmak üzere iki kategoride düzenlenen AYDA Türkiye 2022’nin kazananları, üç aşamalı bir eleme sürecinin sonunda belli oldu. Eylül ayında yapılan jüri toplantılarıyla final aşamasına seçilen öğrenciler, 5 Ekim tarihinde sunumlarını gerçekleştirdiler. AYDA Türkiye 2022 ödülleri Nippon Paint Türkiye firmasının İstanbul’daki genel merkezinde 5 Kasım’da yapılan törenle sahiplerini buldu.  

İç mimarlıkta birincilik, her iki kategoride ikincilik ve üçüncülük ödülü İTÜ’lü öğrencilere

Mimar S. Arda Karaatlı yürütücülüğündeki “Collaborator” adlı projesiyle İTÜ İç Mimarlık Bölümü lisans öğrencimiz Elif Nur Bora, iç mimarlık kategorisinde AYDA Türkiye 2022’nin birincisi oldu. Elif Nur Bora, Nippon Paint’in diğer Asya ülkelerinde düzenlediği AYDA Yarışmalarının birincileriyle yarışacağı AYDA International müsabakasında ülkemizi temsil edecek.

Aynı kategoride ikincilik ve üçüncülük ödülleri de İTÜ İç Mimarlık Bölümü öğrencilerine verildi. Mimar Karaatlı yürütücülüğündeki “Lokale” çalışmasıyla lisans öğrencimiz Nazlıcan Yeşilyurt ikincilik, Prof. Dr. Ervin Garip yürütücülüğündeki “Caupaj” ile Aslıhan Öztürkoğlu üçüncülük ödülüne değer görüldü.

İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. Ayşe Şentürer ve Arş. Gör. Oya Yeşim Armağan yürütücülüğünde yapılan “Fault Museum – Field of Uninhabitable” başlıklı çalışmasıyla öğrencimiz Nursena Çolak, mimarlık kategorisinde AYDA Türkiye 2022’nin ikincilik ödülünün sahibi oldu. Doç Dr. Funda Uz, Doç. Dr. Sıdıka Aslıhan Şenel ve Arş. Gör. Erenalp Büyüktopcu’nun yürütücü olduğu “Gardentales A Common Garden for Meditativ Encounters” isimli Alperen Ergin tarafından sunulan çalışma aynı kategoride üçüncülük kazandı.

AYDA Türkiye 2022’nin mimarlık alanındaki “eşdeğer mansiyon” ödüllerini kazanan İTÜ’lü öğrencilerin başarısı da ayrıca dikkat çekti. Lisans öğrencilerimiz Elif Sude Aşkın (yürütücü: Doç. Dr. Nizam Onur Sönmez) “Lost in Aksaray” projesiyle; Salih Gül (yürütücü: Arş. Gör. Dr. Salih Tong), “Anatomy” projesiyle ve Onur Demir de (yürütücü: Prof. Dr. Ayşe Şentürer) “Creations of the Rural” çalışmasıyla “eşdeğer mansiyon” ödülüne layık görüldüler.

Birinci olan öğrencimiz 20 bin TL para ödülü alırken, ikinci ve üçüncü olan öğrencilerimiz 15 bin TL ve 10 bin TL para ödülünün sahibi oldu. Eşdeğer mansiyon ödülü alan öğrencilerimize ise 7.500’şer TL para ödülü verildi.

İTÜ Mimarlık Fakültesi’ne Katkı Ödülü

AYDA Türkiye Yarışması’nın daha geniş kitlelere ulaşması için katkı sağlayan ve öğrenci katılımlarıyla yarışmayı zenginleştiren üniversiteler de yarışma kapsamında ödüllendirildi. Bu kapsamda İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, AYDA Türkiye 2022 mimarlık kategorisinde Katkı Ödülü’nün sahibi oldu. Ödül, İTÜ Mimarlık Fakültesi adına öğretim üyemiz Prof. Dr. Ayşe Şentürer'e takdim edildi.

AYDA Yarışması hakkında

AYDA Yarışması, Nippon Paint tarafından 2008 yılından bu yana Japonya, Çin, Hong Kong, Tayvan, Hindistan, Sri Lanka, Pakistan, Bangladeş, Tayland, Vietnam, Malezya, Endonezya, Singapur, İran ve Türkiye’de düzenleniyor. AYDA, mimarlık ve iç mimarlık eğitimi gören öğrencilerin yetişmesine odaklanmak ve genç yeteneklerin gelişmesini katkı sağlamak amacıyla öğrencilerle meslek profesyonellerini ve kurumları bir araya getirmeyi hedefliyor. Kategorilerin ülke şampiyonları Uluslararası AYDA Finali’nde yarışıyor. Uluslararası yarışmanın kazananları “Uluslararası Büyük Şampiyon” unvanı ile Harvard Üniversitesi Lisansüstü Tasarım Okulu’nda eğitim programlarına katılabilecekler.

AYDA 2022/2023 uluslararası yarışmasının tarihleri ve yeri ilerleyen günlerde açıklanacak. 2023’ün yaz aylarında yapılması planlanan yarışma hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Öğrencilerimizi ve akademisyenlerimizi tebrik ediyoruz.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ