06 Nis 2022

İTÜ, QS Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması’nda Mühendislik ve Teknoloji Alanında Dünyada 142., Türkiye’de Birinci

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), QS Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması’nda “Mühendislik ve Teknoloji” alanında dünyada 142. sırada yer alırken, Türkiye’de toplam sekiz farklı alanda birinci sırada yer aldı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
Dünyaca tanınan İngiliz eğitim danışmanlığı firması QS (Quacquarelli Symonds) tarafından belirlenen alan bazlı dünya üniversite sıralamasının 2022 yılı verileri açıklandı. Türk üniversiteleri arasında son derece başarılı dereceler elde eden İTÜ, geçen yıl 202. sıradan girdiği listede bu yıl başarı çıtasını yükselterek “Mühendislik ve Teknoloji” alanında dünya sıralamasında 142. oldu. Aynı alanda Türkiye’de ise 1. sırada yer aldı. İTÜ, alan bazında Mineral & Maden ile Petrol Mühendisliği alanlarında QS Dünya Sıralaması’nda ilk 50’de yer alarak büyük bir başarıya imza attı. “İnşaat ve Yapı Mühendisliği” alanında ise geçen yıl 101-150 aralığında iken, bu yıl büyük bir yükselme sağlayarak ilk 100’de yer aldı. "Bilgisayar Bilimi ve Bilgi Sistemleri" alanında ise derecemiz 50 basamak yükselerek 201-250 aralığında yer aldı. "Mimarlık/Yapılı Çevre (Mimari)" alanında 101-150 aralığında yer alarak önemli bir başarı göstermiştir.

İTÜ toplam 8 alanda 1. sırada

İTÜ, QS 2022 alan bazlı sıralamada Mühendislik ve Teknoloji, Mimarlık ve Yapılı Çevre, Kimya Mühendisliği, İnşaat ve Yapı Mühendisliği, Makina, Havacılık ve İmalat Mühendisliği, Kimya, Çevre Bilimleri, Malzeme Bilimleri olmak üzere toplam 8 alanda Türkiye’de 1. sırada yer aldı.

İTÜ Mineral & Maden ile Petrol Mühendisliği’nde dünyada ilk 50’de

İTÜ, QS’te Mineral & Maden ile Petrol Mühendisliği alanlarında dünyada ilk 50 üniversite arasında yer alarak büyük bir başarıya imza attı.

Sıralamayla ilgili değerlendirme yapan Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, “Dünyanın en köklü teknik üniversitelerinden olan İTÜ, eğitim kalitesini her geçen gün yükseltmeye ve yeni başarılar elde etmeye devam ediyor. Ülkemizin en iyi Ar-Ge ve eğitim kurumlarından biri olarak; üniversite-sanayi işbirliğinde, dijitalleşmede, inovasyonda ve uluslararası ilişkilerde çıtamızı her gün biraz daha yukarılara taşımaya gayret ediyoruz. Bu anlamıyla Teknik Üniversitemiz, birçok alanda olduğu gibi eğitim kalitesiyle de uluslararası düzeyde öncü olmaya devam edecektir,” dedi.

QS Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması

QS Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralamaları, Quacquarelli Symonds şirketi tarafından çeşitli akademik kriterlere göre yapılan üniversite sıralamalarıdır. 2004-2009 yılları arası Times Higher Education ile ortak çalışmış ve THE–QS Dünya Üniversite Sıralamaları’nı yayınlamışlardır. QS, üniversiteleri ayrıca bölümlerine ve fakültelere göre de değerlendirip sıralamalar yapmaktadır.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ