30 Mar 2022

İTÜ’de Öğrenci Kulüplerinin Geleceği Çalıştayı

Öğrenci Kulüplerinin Geleceği Çalıştayı, İTÜ’deki kulüp faaliyetlerinin daha verimli ve kapsayıcı şekilde sürdürülmesi adına ortaya bir model koymayı hedefliyor.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İTÜ Kültür Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından Afet Yönetimi Enstitüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen “Öğrenci Kulüplerinin Geleceği Çalıştayı” Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu, Maden Fakültesi Dekanımız Prof. Dr.  Mustafa Kumral, Kültür Hizmetleri Şube Müdürümüz ve Rektör Danışmanımız Yusuf Ziya Öztürk, akademisyenlerimiz, idari personelimiz, öğrenci kulüplerimizin temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Çalıştay; Spor Kulüpleri Öğrenci Temsilcisi Ömer Filiz ve Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Mustafa Kumral’ın açılış konuşmalarının ardından, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu’nun konuşmasıyla devam etti.

Öğrenci Kulüplerinin Geleceği Çalıştayı, İTÜ’de faaliyet gösteren öğrenci kulüplerinin sistemli ve düzenli bir çalışmayla belli bir takvim dahilinde faaliyetlerinin yürütülmesini hedefliyor. Çalıştayla elde edilmesi amaçlanan en önemli çıktının ise; öğrenci kulüplerinin çalışmalarına ve faaliyetlerine ilişkin bir model oluşturma çabası olduğuna vurgu yapıldı. Bu sayede, öğrenci kulüplerinin kuruluşunda, etkinlik takvimlerini oluşturmasında veya rutin faaliyetlerini yürütmesinde kapsayıcı bir yöntemin belirlenmesi öngörülüyor.

Konuşmasında, öğrenci kulüplerinin İTÜ öğrencilerine katkısına vurgu yapan Prof. Dr. Satoğlu, “Sizler, hem kendi alanınızla ilgili mesleki deneyim kazanıyor hem de geniş bir sosyalleşme imkânı elde edebiliyorsunuz. Diğer yandan, katıldığınız kulüpteki üst sınıflarla bir araya gelme ve kaynaşma olanağı da mümkün olabiliyor. Çoğu durumda bu tanışmalar ilerleyen dönemlerde geniş bir iş çevresine de dönüşebiliyor. İşte bu sebeplerden dolayı öğrencilerimizi, İTÜ’ye adım atar atmaz, daha hazırlık sınıfından itibaren öğrenci kulüplerimize katılmaya özellikle teşvik ediyoruz,” dedi.

Prof. Dr. Satoğlu, İTÜ’deki öğrenci kulüplerinin çalışmalarına dair şunları dile getirdi: “İTÜ’de bugün 288 tane öğrenci kulübü faaliyet gösteriyor. Mühendislikten robotiğe, yazılımdan yapay zekâya, felsefeden tiyatroya kadar birçok farklı alanda çalışmalar yapan kulüplerimizin bazıları çok düzenli ve sistemli etkinliklere de imza atıyor. Biz de Rektörlük olarak, öğrenci kulüplerimize elimizden gelen desteği vermeye gayret ediyoruz.”70 öğrenci kulübünden 100’ün üzerinde kulüp başkanı ve yönetim kurulu üyesinin katıldığı çalıştayda; kulüplerin işleyişindeki çeşitli sorunlar ele alınarak bu aksaklıklara kalıcı çözüm önerileri getirildi. Bununla birlikte katılımcılar; özellikle pandemi sonrasında kulüplerin aktifliğini kaybetmesi, sponsorluk çalışmaları, Öğrenci Kulüpleri ve Öğrenci Faaliyetleri Koordinatörlüğü Yönergesi, etkinlik izin süreçleri, markalaşma çalışmaları, birlikte çalışma kültürü, ortak etkinlikler, ilgili birimlerle iletişim ve ekipman destekleri ile ilgili konularda görüşlerini paylaştılar.

Dört oturum olarak yapılan çalıştay, öğrenci kulüplerinin sorunlarına kalıcı ve etkili çözümler bulmak adına gruplara ayrılan katılımcılarla odak toplantılar yapılarak gerçekleştirildi ve sonraki dönemlerde belirli zamanlarda bu toplantıların düzenli olarak yapılmasına karar verildi.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ