16 Mar 2022

“Water in Istanbul: Rising to the Challenge” Çalıştayı 17 Mart’ta Başlıyor

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Çiğdem Özkan Aygün’ün eşyürütücüsü olduğu ve saha çalışmalarını yönettiği “Water in Istanbul: Rising to the Challenge” projesinin II. çalıştayı 17 Mart’ta gerçekleştirilecek.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi, Edinburgh Üniversitesi ve Northumbria Üniversitesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği ve Ankara İngiliz Araştırma Enstitüsü (BIAA) tarafından desteklenen “Water in Istanbul” projesi çalışmaları büyüyerek devam ediyor.

İTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü öğretim görevlimiz Dr. Çiğdem Özkan Aygün’ün eşyürütücüsü olduğu “Water in Istanbul: Rising to the Challenge” projesinin II. çalıştayı 17 Mart Perşembe günü 09.30-16.30 saatleri arasında Marmara Pera Otel’de gerçekleşecek. Açılış konuşmacılarından olan Dr. Aygün, “Topkapı Sarayı ve Çevresinde Suyun Dağıtımı ve Saklanması: Yeni Arkeolojik Bulgular” başlıklı sunumu gerçekleştirecek. Çalıştayda, “Alternatif Su Kaynağı Olarak Yağmur Suyu Hasadı” konusunda görüşler ortaya konulacak. Çalıştayda; Tarım ve Orman Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi, İngiliz Arkeoloji Araştırma Enstitüsü, ilçe belediyeleri ve sivil toplum kuruluşlarından 45 katılımcı yer alacak.

Water in Istanbul Projesi

İTÜ Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında 2005 yılında başlayan “Yeraltındaki Ayasofya: Ayasofya’nın Yeraltı Yapıları ve Tarihi Su İsale Hattı ile İlişkileri” arkeolojik ve mühendislik araştırması, Kültür Bakanlığı yüzey araştırma izinleri ile gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada Anadolu Speoloji Grubu Derneği (ASPEG) ile protokol yapılmış ve Ayasofya’nın yeraltında kalan yapıları, su yolları, kuyular, sarnıca çevrilen yapıları ortaya çıkarılmış, mimari rölöveleri yapılmış, 3D modellemeleri hazırlanmış ve uluslararası yayınlar yapılmıştır. Bunların yanı sıra, yurtiçinde ve yurtdışında çekilen çok sayıda belgesel ile çalışmalar ortaya konulmuştur.

Araştırma daha sonra Ayasofya çevresine doğru genişletilmiş, Topkapı Sarayı, İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Hipodrom’un yeraltı araştırması yapılmıştır. Su dolu alanlara dalış yapılarak ve ROV robot kameralarla tüm yeraltı yapıları belgelenmiştir. Gerçekleştirilen çalışmalar Water in Istanbul Projesi için bir başlangıç oluşturmuştur.

EELISA Avrupa Üniversitesi kapsamında gerçekleştirilen Arkeoloji ve Mimarlık Disiplinin Sınırlarının Genişletilmesi çalıştay ekibinde yer alan Dr. Aygün “Arkeoloji ve Mimarlık” alanında geleceğin profesyonellerinin beceri ihtiyaçları ve bu ihtiyaçlara yönelik yenilikçi disiplinlerarası eğitim ve öğrenme modellerinin üzerine tartışma zemini oluşturacaktır.

Water in Istanbul projesi hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

Water in Istanbul: Rising to the Challenge projesinin çalıştay programına ulaşmak için tıklayınız.

 

 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ