02 Eyl 2021

İTÜ, THE Dünya Üniversite Sıralaması 2022’de Yükselişine Devam Ediyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), THE Dünya Üniversite Sıralaması 2022’de 601-800 aralığına çıkarak geçen yıla göre 200 sıra birden yükseldi. Araştırma alanında 293. ve eğitim alanında da 542. sırada yer alarak uluslararası akademik sıralamalardaki yükseliş trendini sürdürdü.

Dünyanın en prestijli akademik derecelendirme kuruluşlarından olan Times Higher Education (THE), dünya çapında belli bir standardı yakalayan toplam 2.112 üniversitenin verileriyle ortaya konulan “Dünya Üniversite Sıralaması 2022” (World University Rankings 2022) verilerini paylaştı.

Üniversitelerin, akademik olarak çeşitli ölçütlerle sıralandığı “World University Rankings 2022”ye göre, İTÜ geçen yıl 801-1000 aralığından bu yıl 200 basamak birden yükselerek genel sıralamada 601-800 aralığına yükseldi. Böylece, Türkiye çapında 4. sıraya yükselmiş oldu.

Eğitim, araştırma, atıf, uluslararası görünüm ve bilgi transferi kategorileri kıstas alınarak yapılan değerlendirmelerde İTÜ, 2.112 kurum arasından en çok yükseliş gösteren üniversitelerden biri oldu. Araştırma kategorisinde dünya üniversiteleri arasında geçen yıl yer aldığı 414. sıradan bu yıl 293. sıraya yükseldi. Ayrıca eğitim kategorisinde geçtiğimiz yıl bulunduğu 708. sıradan bu yıl 542. sıraya yükseldi.

THE Dünya Üniversite Sıralaması 2022

Times Higher Education (THE) Dünya Üniversite Sıralaması, araştırma odaklı üniversiteleri tüm temel misyonları (eğitim, araştırma, bilgi aktarımı ve uluslararası görünüm) açısından değerlendiren tek küresel performans tablosudur. Öğrenciler, akademisyenler, üniversite yönetimleri, iş dünyası ve hükümetler tarafından itibar edilen en kapsamlı analizlerden biridir.

Performans göstergeleri beş alanda gruplandırılmıştır. Bunlar; eğitim (eğitim ve öğrenme ortamı), araştırma (hacim, gelir ve itibar); atıflar (araştırma etkisi); uluslararası görünüm (personel, öğrenciler ve araştırma düzeyi); ve sanayi geliridir (bilgi transferi).