27 Nis 2021

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan Üniversitemize Ziyaret

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “Bakanlık olarak İTÜ ile yakın işbirliğimizi sürdüreceğiz.”

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ayazağa Yerleşkemize gerçekleştirdiği ziyaretinde üniversitemizde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu’yu makamında ziyaret eden Varank; burada Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Bülent İnanç, Prof. Dr. Hüseyin Kızıl, Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu ve Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata ile bir araya geldi.

İTÜ Araştırma ve Uygulama Merkezlerine ziyaretler

İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi bünyesinde dizayn ve inşa edilen Türkiye’nin ilk büyük ölçekli kavitasyon tünelinde (İTÜ KAT) incelemelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ata Nutku Gemi Model Deney Laboratuvarı, Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama UYG-AR Merkezi, Yenilikçi Teknolojilerin Akıllı Havacılık ve Uzay Uygulamaları Araştırma Merkezi, Ulusal Membran Teknolojileri Araştırma Merkezi ve Nano Teknoloji ve Araştırma Merkezi’nde yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler aldı.

Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Bakan Varank, İTÜ’nün Türkiye’nin marka üniversiteleri arasında yer aldığını belirterek, “Gelecek dönemde hem eğitim-öğretim kalitesini artıran hem de dünya çapında ses getirecek araştırmaları daha fazla yapabilen bir üniversite olması için hocamızla (İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu) görüştük,” dedi.

“Bakanlık olarak İTÜ ile yakın işbirliğimizi sürdüreceğiz”

İTÜ’nün Ar-Ge faaliyetlerine gelecek dönemde daha fazla vakit ve imkân ayırması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak üniversiteyle yakın işbirliği içerisinde çalışmaya devam edeceklerini dile getiren Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin en önemli teknoparklarından birisi burada. Önümüzdeki dönemde İTÜ’nün teknopark anlamında neler yapacağının, gelecek dönem planlarının üzerinden geçtik. Ar-Ge çok önemli. Türkiye ekonomisinin katma değerini yükseltmenin yolu Ar-Ge’ye daha fazla yatırım yapmaktan geçiyor. Bu da tabii ki Ar-Ge merkezleri ve üniversitelerle birlikte yapılacak bir çalışma. Şu anda içerisinde bulunduğumuz Yenilikçi Teknolojilerin Akıllı Havacılık ve Uzay Uygulamaları Araştırma Merkezi bu manada çok önemli projeler yapan, AB’den önemli fonları ülkemize kazandıran araştırma merkezlerinden birisi. Burada genç kardeşlerimiz önümüzdeki dönemde katılacakları yarışmaların hazırlıklarını da yapıyorlar. Daha önce TEKNOFEST’te önemli başarılar elde etmişlerdi. Gelecekte dünya çapında başarı kazanmak için hazırlıklarını yapıyorlar.”

“İTÜ’de derin uzay misyonuna yönelik çalışmalar başladı”

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise Türkiye Uzay Ajansı ile derin uzay misyonuna yönelik bir çalışmalarının bulunduğunu belirterek, İTÜ’de Türkiye Uzay Ajansı’nın bir operasyon merkezinin kurulmasının söz konusu olduğunu söyledi.

Koyuncu, “Şu anda bu konuda çalışmaları başlatmış bulunmaktayız. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın önderliğinde Türkiye Uzay Ajansı ile bu konuda bir protokol imzaladık. Önümüzdeki dönemde bunun sonuçlarını görmeye başlayacağız,” dedi. Üniversitede çok sayıda merkez bulunduğunu dile getiren Koyuncu, içinde bulundukları uzay ve havacılık merkezinde mini İHA’lar ve küp uydular gibi çok önemli çalışmalar yürütüldüğünü anlattı.

Koyuncu, üniversite bünyesinde bulunan İTÜ Ulusal Membran Teknolojileri Araştırma Merkezi’ne değinerek, “Bu merkezimizde de deniz suyunu arıtan filtreler başta olmak üzere atık suyu geri kazandıran filtrelerle ilgili çok sayıda yerli ve milli teknolojilerin üretildiği çalışmalar yürütülüyor. Biz bir Ar-Ge üniversitesiyiz. Araştırma bizim olmazsa olmazımızdır. Önümüzdeki dönemde de teknik üniversite olarak ülkemizin Ar-Ge ekosistemine değer katmaya devam edeceğiz,” açıklamasında bulundu.

Bakan, öğrencilerden projeleri hakkında bilgi aldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEKNOFEST Yarışmasında birincilikler elde eden öğrencilerle bir araya gelerek hazırladıkları projelerle yakından ilgilendi. TEKNOFES’te katılacak takımlara başarılar dileyen Varank, İTÜ’lü öğrencilerin proje takımlarıyla fotoğraf çektirerek ziyaretini noktaladı.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ