20 Nis 2021

İTÜ ROV Takımı Amerika’daki MATE ROV Yarışlarında Ülkemizi Temsil Edecek

İTÜ ROV Takımı MATE ROV Turkey 2021’de birinci oldu. Uluslararası yarışmanın Türkiye elemelerinde iki kez birincilik elde eden takımımız, bu yıl da ABD’de düzenlenecek finallerde ülkemizi ve üniversitemizi temsil edecek.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Uzaktan kontrollü sualtı araçları üzerine çalışan İTÜ ROV Takımı, ABD’de düzenlenen MATE ROV Competition’a katılabilmek için 2016 yılında kuruldu. İTÜ ROV Takımı, tasarladığı ve ürettiği uzaktan kontrollü sualtı araçlarıyla ulusal ve uluslararası düzeydeki başarılarına bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. Takım, sualtı aracı ile ABD’de düzenlenecek MATE (Marine Advance Technology Education) ROV Competion’da ülkemizi temsil edecek.

“İyi bir dereceyle gelmeyi hedefliyoruz.”

İTÜ ROV Takım Kaptanı İTÜ Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi İsmail Hakkı Çelik, 10 farklı bölümden 35 kişilik bir ekiple çalışmalarını sürdürdüklerini ve yarışlara hazırlandıklarını belirterek şunları dile getirdi:

“İTÜ ROV Takımı olarak Türkiye elemelerinde iki kez birincilik unvanını kazandık ve ülkemizi Amerika’daki finallerde temsil ettik. 2017 yılında Los Angeles’ta düzenlenen yarışmada 23. ve 2018 yılında Seattle’da düzenlenen yarışmada kendimizi geliştirerek on birinci olduk. 2019 yılında ise ulusal yarışmada ikinci olduk. MATE ROV Competition Turkey 2021’de 4 takım arasından tekrar birinci olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde ülkemizi ve okulumuzu temsil etme hakkı kazandık. Değerli hocalarımızın danışmanlığı ile, tüm ekip olarak ilk üçte yer almayı hedefliyoruz.”

Deniz araçları birçok görev için tasarlanıyor

Tasarlanan ROV’ler sahip oldukları yüksek çözünürlüklü kameralar ve robot kollar sayesinde, su üzerinde bulunan bir operatörün kontrolüyle birçok görev gerçekleştiriyor. ROV’ler sualtında yapılan bilimsel araştırmalarda, sualtı habitatının taranmasında, insanların ulaşmasının tehlikeli ya da mümkün olmadığı alanlarda, sualtı arama-kurtarma çalışmalarında, açık deniz platformları ve sualtı boru hatlarının kurulum, bakım ve onarım işlemleri gibi birçok alanda kullanılıyor.

Senede bir düzenlenen MATE ROV Competition’larda katılımcılar, her sene farklı bir konsepte hazırlanan parkurlarda, mühendislik becerileriyle tasarlayıp ürettikleri uzaktan kontrollü sualtı araçları ile yarışıyorlar.

Yarışmacılardan çeşitli görevleri yaparken araçtan alınan görüntüleri yazılımlarıyla işlemeleri ve elde ettikleri verilerden çeşitli matematiksel hesaplamalar yapmaları bekleniyor.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ