21 Oca 2021

İTÜ ile Strathclyde Üniversitesi Ortak Lisans Programı Başlatıyor

İstanbul Teknik Üniversitesi ile Strathclyde Üniversitesi arasında gemi inşaatı ve gemi makinaları mühendisliği alanında uluslararası ortak lisans programı başlatılıyor.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi ile Strathclyde Üniversitesi arasında gemi inşaatı ve gemi makinaları mühendisliği alanında uluslararası ortak lisans programı başlatılıyor. Alanında dünyanın önde gelen üniversitelerinden biri olarak görülen İskoçya’daki Strathclyde Üniversitesi, 2020’de The Sunday Times UK University of the Year Award sıralamasında yer aldı.

İTÜ ve Strathclyde Üniversitesi, karşılıklı ortak lisans programı işbirliği için 2016’da Mutabakat Anlaşması (MoU) imzaladı. 2017’de Strathclyde Üniversitesi Department of Naval Architecture, Ocean and Marine Engineering ile İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi (İTÜ-GİDBF) arasında stratejik işbirliği anlaşması imzalandı. 2020 yılında ise Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği Alanında Uluslararası Ortak Lisans Programı’nın kabulü gerçekleşti.

Program detaylarını paylaşan İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Korkut, iki üniversite arasındaki ortaklığa dair şunları diler getirdi:

“2021 YKS tercihlerine göre programa kayıt yaptıracak olan öğrenciler ilk iki yıl İTÜ’de, üçüncü ve dördüncü yıllarında ise Strathclyde Üniversitesi’nde eğitim alacak. İTÜ GİDBF isterse, üçüncü ve dördüncü yıllarda fakültemizden öğretim üyeleri Strathclyde Üniversitesi’nde ortak lisans programında olan derslere katkıda bulunabilecek. Öğrencilerin bitirme projelerinde, biri İTÜ’den diğeri de Strathclyde Üniversitesi’nden olmak üzere iki danışmanı olacak. Başarılı öğrenciler ayrıca isterlerse Strathclyde Üniversitesi’nde yüksek lisans da yapabilecekler.”

Programa kayıt olan öğrencilere yurtdışı sektör firmalarından burs desteği

Program kapsamında, öğrencilere yurtdışı sektör firmalarından burs desteği de sağlanacağı belirtildi. Bir öğrenci, üçüncü yılında % 70 ve üzeri not ortalaması yaparsa, ayrıca ek olarak 1.000 euro burs kazanabilecek. Hem Strathclyde hem de İTÜ, birbirlerini proje başvurularında “stratejik ortak” olarak gördüğünü beyan etmişlerdir. Bununla birlikte, Avrupa Birliği projeleri, Global Challenges, Newton-Katip Çelebi fonlarından her iki okul da geliştirdiği projelerle faydalanabilecek. Kayıtlı olan ve Strathclyde Üniversitesi’nde okumaya hak kazanan her on öğrenci için bir öğretim elemanı altı ay süreyle Strathclyde Üniversitesi’nde araştırma yapmak üzere desteklenecek. Bu destek ayrıca seyahat, barınma ve yaşam giderlerini de içerecek. Bununla birlikte, bir doktora öğrencisinin Strathclyde Üniversitesi’nde bulunacağı dönemin öğrenim ücreti yine Strathclyde Üniversitesi tarafından karşılanabilecek.

 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ