13 Oca 2021

Mezunumuz Dr. Anıl Çelik’e “2020 Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü”

İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Kıyı Anabilim Dalında Prof. Dr. Abdüsselam Altunkaynak danışmanlığında doktorasını tamamlayan mezunumuz Dr. Anıl Çelik, Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği tarafından “2020 Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü”ne değer görüldü.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Dr. Anıl Çelik, “Sabit salınımlı su sütunu dalga enerji dönüştürücü hidrodinamiğinin deneysel analitik ve nümerik olarak modellenmesi” başlıklı doktora teziyle ilişkili beş makalesinden üçü, saygın alan dergilerinde yayımlanmış, biri yayına kabul edilmiş olup, biri de yayın sürecinde revizyon değerlendirmesi aşamasında yer aldı. Mezunumuzun bitirme tezi İTÜ 2019 yılı en başarılı tez ödülüne de layık görülmüştü.

Dr. Anıl Çelik, doktora tezi kapsamında, diğer DED yapıları arasında basitliği, tasarımı, bakım onarım kolaylığı, kolay inşa edilebilirliği, su altında hareketli parçası olmaması gibi özellikleriyle öne çıkan salınımlı su sütunu (SSS) yapısıyla ilgili çalışmalar yaptı. Yapılan kapsamlı bir literatür taramasıyla söz konusu DED yapısının verimliliğini artırma noktasında karanlıkta kalmış, çözülememiş ya da henüz yeteri derecede üzerinde çalışılmamış sorunlar tespit edildi. Bu sorunları çözmek adına SSS DED yapısı çok kapsamlı bir şekilde deneysel, analitik ve nümerik yöntemlerle modellendi. Bu çalışmalar neticesinde, geniş bir dalga iklimi spektrumu için SSS yapısının verimliliğinin artırılması, geometrik optimizasyonu, güç alma birimi sönümleme parametresinin ayarlanması, doğal ve rezonans frekanslarının ve hidrodinamik parametrelerin tespiti, karmaşık dalga-yapı ve hava-su etkileşimlerinin fiziğinin anlaşılması, sürekli salınım halinde olan yapı içindeki su kütlesinin dinamik sınıflandırılmasının yapılması gibi önemli konularda daha önce literatürde bulunmayan çok önemli sonuçlara ulaşıldı. Bu çalışma kapsamında elde edilen değerli sonuçlar dünyamız ve özellikle ülkemiz için hayati öneme sahip olan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılabilmesi açısından önemli olmasının yanında, bu alandaki bilimsel araştırmaya katkısıyla da dikkat çekiyor.

Mezunumuz ve tez danışman öğretim üyemizi kutlar, başarılarının devamını dileriz.

 

 

 

 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ