04 May 2020

Üretim

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Sarf malzemesi, makine-teçhizat üretimi

a. Öğretim üyemiz Doç. Dr. Ali Gelir ile Fizik Mühendisliği Bölümü laboratuvarlarımızda çalışan ekibi, üzerinde aktif bir filtre bulunan maske tasarlamıştır. Ağız-burun maskesi ve tüm yüz maskesi olarak tasarlanan maskenin mikroorganizma testleri İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Adli Tıp Enstitüsü ve Koç Üniversitesi Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında gerçekleştiriliyor. Maskelerde bulunan aktif filtre, burun kanallarına benzer kanallar içeren kapalı bir sistem içerisinde yer alıyor. Bu kanalların içerisine “SMD” (surface mount device) kılıfında tasarlanan ve UVC bölgesinde ışıma yapan LED’ler bulunuyor. Sistemin kapalı olması UV ışınımlarının bu filtreyi kullanan kişilere zarar vermesini engelliyor. Filtre kanallarına hava girişi filtre kenarlarında bulunan deliklerden gerçekleşiyor. Bu deliklerin önünde değiştirilebilir pasif mekanik filtreler de konularak kanal içerisinden geçen havanın hem mekanik olarak filtrelenmesi hem de UV ışınımına maruz kalarak hava ile taşınabilen zararlı mikroorganizmaların inaktif (etkisiz) hale getirilmesi sağlanıyor. Tasarlanan filtrelerin tek kullanımlık yerine sürekli kullanılabilir olma özelliğinin yanı sıra filtrelerinin değiştirilebilir olması da fark yaratıyor. Filtre içerisinde kullanılan LED’ler sayesinde herhangi bir arıza durumu hemen tespit edilerek filtrelerin değiştirilmesi sağlanıyor.

b. COVID-19 döneminde, İTÜ MEM-TEK Araştırma Merkezi’nde sarf malzeme özelinde olmak üzere yüzde 100 yerli malzemelerden N95 ve üzeri özellikte koruyucu maske filtre üretimi tamamlanmış ve deneme ölçekli üretim gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar kapsamında öncelikle ‘nanofiber’ üretim teknolojisi geliştirilmiştir. İlk olarak laboratuvar ölçekli sistem üzerinde üretim çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Laboratuvar ölçekli çalışmaların tamamlanması ile birlikte, deneme ölçekli üretim sistemine geçilmiştir. Daha önce kurulan ve bir türlü tam olarak işletmeye alınamayan 1 metre genişliğinde nanofiber bazlı üretim yapan cihaz (deneme ölçekli elektro eğirme makinesi) kendi bilgi birikimimiz ve teknolojimiz ile işlevsel hale getirilmiştir. Bu konuda İTÜ ARI Teknokent ile iş birliği yapılmıştır. Yapılan çalışmalarla, üretim teknolojisi daha da ileriye taşınmış ve patent başvurusu aşamasına gelinmiştir. 1 metre genişliğinde sürekli olarak üretim yapan deneme ölçekli elektro eğirme makinesi ile N95 ve N99 maske filtreleri üretilmiştir. Üretimi yapılan maske filtreleri kullanılarak aşağıda resmi verilen özgün bir maske tasarımı gerçekleştirilmiştir. Bu konuda Ar-Ge firmaları ile iş birliği yapılmıştır. Üretimi yapılan maskeler, uluslararası akredite laboratuvar tarafından yapılan performans testlerini başarıyla geçmiştir. Ülkemizin de içinde olduğu bu zor anlarda, ihtiyacın önemli kısmına cevap verecek sayıda maske üretilerek, Sağlık ve Savunma Bakanlığı personelimizin kullanımına sunulmuştur.

c. İTÜ ARI Teknoknet’te yapılan çalışmalar aşağıda mevcuttur.


Firma Adı

Web Sitesi

Ürün Adı

Ürün Tanımı

Boni Global

www.boniglobal.com

Korona Takip Uygulaması

Koronavirüs şüphelilerini cep telefonları üzerinden izleyecek bir aplikasyondur.

Ceiba Tele ICU Healthcare

http://www.ceibateleicu.com/

eConnect

İzolasyon ve karantina odalarına kurulan teknoloji ile başucu cihazlarından (monitör ve solunum cihazı) anlık veri akışı sağlanmaktadır.

Ceiba Tele ICU Healthcare

http://www.ceibateleicu.com/

CEIBA Telehealth

CEIBA telehealth mobil sepet sistemidir. Video konferans için gömülü eClinics yazılımı, Teletıp hizmetleri sağlamak için klinik raporlama ve Tıbbi uygulamalar için yüksek düzeyde entegre bilgisayar ve güçlü araba çözümüdür.

Evana

https://www.evana.com.tr/

Ateş Ölçer

Hızlı bir aksiyonla binalara, toplu taşıma araçlarına, AVM’lere asılabilecek bir otomatik temassız ateş ölçer sistemidir.

İTÜ MAGNET FAB | Tridi

https://itumagnet.com/itumagnetfab/

Medikal Yüz Kalkanı

Tüm yüzü koruyabilen yüz siperleri ve kalkan maske üretimi yapılmaktadır.

İTÜ MAGNET FAB | Tridi

https://itumagnet.com/itumagnetfab/

Entübasyon Kutusu

Sağlık personelinin yatan hastayı entübe ettiği esnada, hastadan çıkan virüs kontaminasyonunu azaltmak üzere tasarlanmış, hastanın üzerini örten şeffaf bir kutudur.

Memsis Çevre Tekn. Ar-Ge ve Gama Ar-Ge iş ortaklığı

http://www.memsis.com.tr/memsis/

N95 Maske

Uluslararası standartlara uygun, Türkiye'de filtre malzemesi dahil olmak üzere %100 yerli N95 sınıfındaki yüz maskeleri geliştirilmektedir.

Money Shower

https://moneyshowertech.com/

Clean Money Clean Life

ATM'lerde yer alan kağıt paraların tüm virüs ve bakterilerden %99 oranında arınmasını sağlayan sistem

Money Shower

https://moneyshowertech.com/

Thing Shower

Cebe sığabilecek şekilde taşınabilir boyutta elektronik dezenfektan üretilmektedir. Tüm cansız yüzeyleri %99’a varan oranlarda anlık dezenfekte edebilmektedir.

Ookuma A.Ş

www.oo-kuma.com.tr/covid-19

Medikal Yüz Siperliği

3D yazıcı ile alınlık ve çene kılavuzu parçaları üretilmektedir ve polikarbonat (PC) levhadan kesilen sipere montajı sağlanmaktadır.

Ookuma A.Ş

www.oo-kuma.com.tr/covid-19

Temassız Kapı Kolu

Firma bünyesinde çalışan, "mikrobiyal temas yüzeyleri" konusunda akademik geçmişi bulunan profesyonellerin danışmanlığı altında güvenli tasarımlar oluşturulmaktadır. Kapıları el ile temas etmeden açmaya yarayan ek aparat geliştirilmiştir.

Swenna

https://swenna.com/tr/swenna-tr/

Tekrar Kullanılabilen Koruyucu Tulum Üretimi

PVC malzemeden ısıya ve yırtılmaya dayanıklı sıvı geçirmeyen önlükler geliştirilmiştir.

Talgem Teknoloji Ar-Ge

-

CB Oxi Granül: Yer Yüzey Dezenfektanı

Sıvı klordioksitin granül halde üretimi ve stabilitesini sağlamaktadır.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ