02 Nis 2024

Prof. Dr. Güven Önal Son Yolculuğuna Uğurlandı

Maden Fakültesi Emekli Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Güven Önal, 2 Nisan 2024 günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde sevenleri, meslektaşları ve öğrencilerinin katıldığı bir törenin ardından son yolculuğuna uğurladı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

31 Mart 2024 tarihinde yaşamını yitiren emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Güven Önal İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir törenle son yolculuğuna uğurlandı. Maden ve cevher hazırlama alanında İTÜ’nün yetiştirdiği önemli değerlerden biri olan ve Türk madenciliğinin duayen ismi olan Prof. Dr. Önal için düzenlenen cenaze töreninde Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Rektör Yardımcılarımız, çok sayıda akademisyen ve öğrencisi ile birlikte merhumun aile üyeleri de hazır bulundu.

Törende kısa bir konuşma yapan Prof. Dr. Önal’ın oğlu, babasının Türkiye madenciliğinin gelişimindeki büyük role değindi ve Prof. Dr. Önal’ın sahip olduğu tükenmez bilimsel ve teknik heyecanın genç bilim insanlarına örnek olacağını vurguladı.

Cenaze töreninin ardından Prof. Dr. Güven Önal’ın naaşı, Levent Afet Yolal Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Çengelköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Prof. Dr. Güven Önal hakkında

Prof. Dr. Güven Önal lisans eğitimini 1963 yılında İTÜ Maden Fakültesi’nde tamamladı ve aynı yıl Cevher Hazırlama Anabilim Dalı’nda asistan olarak göreve başladı. 1970 yılında doktorasını tamamladıktan sonra, 1970-72 yılları arasında İngiltere’de Imperial College’de araştırmalar yaptı. 1979-1981 yılları arasında Alexander von Humboldt Bursu ile ödüllendirildi ve Berlin Teknik Üniversitesi’nde araştırmalarda bulundu. 1981 yılında “profesör” olan hocamız Türkçe ve yabancı dilde toplam 36 eser verdi. Ayrıca kitap bölümü ve kitap editörlüğü ile birlikte 450’nin üzerinde bilimsel ve teknolojik yayını bulunmaktadır.

200’ün üzerinde teknolojik araştırma ve çalışmaya, yürütücü ve yönetici olarak emek veren Prof. Dr. Önal’ın proje koordinatörlüğü, danışmanlık gibi endüstriyel faaliyetleri ve üniversite-sanayi işbirliği konusunda çalışmaları bulunmaktaydı.

Prof. Dr. Önal, Rus Bilim Akademisi Ekoloji ve Çevre Bölümü ile Yugoslav Bilim Akademisi üyeliğine seçilmiş, 2010 yılında Pittsburgh Üniversitesi Bilim Ödülü’nü kazanmıştır. Kendisine, Romanya Baie-Mare Teknik Üniversitesi tarafından “fahri profesör” unvanı verilmiştir. Prof. Dr. Önal, Uluslararası Cevher Hazırlama Kongresi Bilim ve Yürütme Komitesi üyeliği, Balkan Ülkeleri Cevher Hazırlama Bilim ve Teknoloji Akademisi’nin de başkanlığı, Pittsburgh Kömür Kongresi Organizasyon Kurulu üyeliği, Balkan Cevher Hazırlama Kongresi Organizasyon Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütmekteydi.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ