28 May 2021

İTÜ, Academic Ranking of World Universities (ARWU) Sıralamasında Türkiye’de Beş Alanda 1. Sırada

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Academic Ranking of World Universities (ARWU) Sıralaması’nda “Mühendislik ve Doğa Bilimleri” alanında dünyada ilk 400’de, Türkiye’de ise beş farklı alanda birinci sırada yer aldı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

ShanghaiRanking Consultancy, dünya üniversitelerinin konulara göre en kapsamlı ve objektif olarak değerlendirildiği Akademik Konular Küresel Sıralaması (GRAS) 2021’i açıkladı. Bu yılki değerlendirme; doğa bilimleri, mühendislik, yaşam bilimleri, tıp bilimleri ve sosyal bilimler genelinde 54 konuda üniversitelerin sıralamasını kapsıyor.

Sıralamalarda, dünya üniversitelerinin ilgili konulardaki performansını ölçmek için uluslararası akademik ödüller, en iyi akademik başarılar, araştırma kalitesi ve uluslararası işbirliği dahil olmak üzere bir dizi objektif akademik gösterge ve veri kullanıldı.

GRAS 2021’de, uluslararası akademik ödüller endeksi, ShanghaiRanking tarafından yürütülen Akademik Mükemmeliyet Araştırmasına (AES) dayanıyor. Şubat 2021 itibarıyla, ankete dünyanın en iyi üniversitelerinden binden fazla profesör katıldı. Bu akademisyenler 95 üniversite ve 17 ülke ve bölgeden, 64 farklı alandan seçildi. Verdikleri yanıtlar 48 konuda en iyi 164 dergiyi, 27 konuda en iyi 32 ödülü ve Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği için en iyi 26 konferansı ortaya çıkardı.

 

İTÜ 5 alanda 1. sırada

İTÜ, ShanghaiRanking 2021 alan bazlı sıralamada; Yer Bilimleri, Atmosfer Bilimi, Oşinografi, Gemi ve Deniz Mühendisliği ile Mineral ve Maden Mühendisliği olmak üzere toplam 5 alanda Türkiye 1. sırada yer aldı.

 

İTÜ, Gemi ve Deniz Mühendisliği alanında dünyada ilk 50 üniversite arasında

İTÜ, ShanghaiRanking’te yer aldığı toplam 6 başlıkta, Fizik ve Yer Bilimleri alanlarında dünyada ilk 400 üniversite arasında yer buldu. Oşinografi alanında dünya sıralamasında ilk 150 üniversite arasında yer alırken, Mineral ve Maden mühendisliği alanında dünya sıralamasında ilk 100 üniversite arasında yer aldı. Gemi ve Deniz Mühendisliği alanında ise, dünyada ilk 50 üniversite arasında yer alarak büyük bir başarıya imza attı.

 

ShanghaiRanking Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması

2009’dan beri Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması’nın resmi yayıncısı olan ShanghaiRanking Consultancy, kendini yükseköğrenim zekâsı ve danışmanlığı üzerine araştırmalara adamış bağımsız bir kuruluştur.

 

2021 ShanghaiRanking’in Akademik Konular Küresel Sıralaması - Sıralama Göstergeleri

Gösterge  Tanım
Q1 Akademik bir konudaki Q1 Journal Impact Factor Quartile’da yayımlanan makale sayısı
CNCI Akademik bir konuda bir kurum tarafından yayımlanan makalelerin ortalama etkisini ölçmek için InCites kategori normalleştirilmiş atıf etkisi
IC Akademik bir konuda bir kurum tarafından yayımlanan uluslararası ortak yazarlı makalelerin yüzdesi
Top Akademik bir konudaki en iyi dergilerde ve konferanslarda yayımlanan makale sayısı
Award Akademik bir konuda önemli bir ödül kazanan bir kurumun toplam personel sayısı

 

ShanghaiRanking’in 2021 Akademik Konular Küresel Sıralaması’nın ayrıntılı metodolojisi ve tam sonuçları için tıklayınız. (www.shanghairanking.com )

 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ