26 Ağu 2025
Rektörümüzün Pakistan Ziyareti, Ortak Bir Gelecek İçin Birlikte İş Yapma Kültürünü Güçlendirdi
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, Pakistan Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Enstitüsünü (PIEAS), Uzay Teknolojisi Enstitüsünü (IST) ve Ulusal Havacılık-Uzay Bilimi ve Teknoloji Parkını (NASTP) ziyaret etti. IBCAST 2025’te onur konuğu olarak bir konuşma gerçekleştiren Prof. Dr. Mandal ayrıca konferans kapsamında NESCOM yetkilileriyle bir araya gelerek İTÜ ve NESCOM arasındaki iş birliği protokolüne imza attı.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
Bilimle sınırları aşarak nükleer ve uzay teknolojilerinde ortak bir gelecek için birlikte iş yapma kültürünü geliştirdiklerini ve stratejik köprüler kurduklarını belirten İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, 20 Ağustos 2025 tarihinde tarihinde İslamabad’da yer alan Pakistan Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Enstitüsü (PIEAS) ve Uzay Teknolojisi Enstitüsünü (IST) ziyaret etti.
Rektörümüzün ziyareti kapsamında PIEAS ile; nükleer mühendislik, enerji sistemleri, ileri malzemeler ve yapay zekâ tabanlı nükleer güvenlik gibi kritik alanlarda ortak projeler geliştirmek üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. IST ile; uydu teknolojileri, insansız hava araçları, uzaktan algılama & CBS uygulamaları, malzeme bilimi ve yapay zekâ tabanlı veri işleme konularında potansiyel iş birlikleri ele alındı.
Prof. Dr. Mandal, bu ziyaretlerin, aynı zamanda bilimin ve teknolojinin evrensel diliyle yüksek teknoloji odaklı Ar-Ge ekosisteminde kalıcı köprülerin kurulması açısından da büyük önem taşıdığını belirtti.
Prof. Dr. Mandal, Uygulamalı Bilimler ve Teknolojiler alanında gelenekselleşen bilimsel buluşmaları arasında yer alan ve bu yıl 19-23 Ağustos 2025 tarihleri arasında Murree’de gerçekleşen 22nd International Bhurban Conference on Applied Sciences & Technology’ye (IBCAST 2025) onur konuğu olarak katıldı.
Rektörümüz, IBCAST 2025’te “Progress in Advanced Materials” başlıklı konuşmasında İTÜ’nün güçlü araştırma ekosistemi ve uluslararası iş birliği vizyonunu anlattı. İleri malzemelerin sürdürülebilirlik ve teknoloji dönüşümündeki kritik rolünü, geleceğin teknolojileri odaklı disiplinler arası projelerde birlikte üretim ve birlikte başarmanın önemini vurguladı.
Konferans kapsamında Prof. Dr. Mandal, Pakistan’ın savunma ve ileri teknoloji alanlarında öncü kurumu National Engineering and Scientific Commission (NESCOM) yetkilileriyle bir araya geldi. Savunma ve ileri teknoloji alanlarındaki birlikte üretme temelli ortak çalışma fırsatlarının değerlendirildiği görüşmenin somut bir çıktısı olarak İTÜ ve NESCOM arasında bir iş birliği protokolü imzalandı.
İTÜ ve NESCOM arasındaki protokol; lisansüstü eğitim, kısa süreli eğitim programları, ortak araştırma projeleri ve akademik değişim gibi pek çok alanda iki kurumun birlikte üretim kapasitesini güçlendirecek. Aynı zamanda iki ülkenin bilim ve teknoloji alanındaki ortak üretim kapasitesine de stratejik katkı sağlayacak.
İslamabad’daki Ulusal Havacılık-Uzay Bilimi ve Teknoloji Parkına (NASTP) 22 Ağustos günü mevcut işbirliklerini geliştirmek amacıyla bir ziyarette bulunan Rektörümüz burada çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi.
BAYKAR ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) gibi Türk firmalarının da yer aldığı öncü roldeki NASTP, ileri malzemelerden siber güvenliğe, uydu teknolojilerinden yapay zekâya kadar kritik alanlarda uluslararası Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine ev sahipliği yapıyor. Teknoloji parkında girişimcilik ekosistemi ve start-up kuluçka programları da yürütülüyor.
NASTP’de Pakistan Hava Üniversitesi (AU) ile İTÜ tarafından geliştirilen ve dünyanın en büyük ve en gelişmiş küp uyduları arasında yer alan PAUSAT-1’in yer takip istasyonunu ziyaret eden Prof. Dr. Mandal, uydunun mevcut durumu hakkında bilgi aldı. Ayrıca yeni nesil uydu çalışmalarımıza yönelik yeni iş birlikleri de değerlendirildi.
Gelecekteki uyduların ortak tasarımı, havacılık ve uzay sistemlerinde siber güvenlik ve yapay zekâ destekli otonomi gibi başlıkların yanı sıra ortak inovasyon laboratuvarları, araştırmacı hareketliliği, girişimcilik ve start-up destek mekanizmaları üzerine birlikte hayata geçirilebilecek iş birlikleri masaya yatırıldı.