29 Tem 2025

Rektörümüz, Çin-ASEAN Eğitim İş Birliği Haftası Kapsamındaki Uluslararası Sempozyumda İTÜ’nün Yaklaşımını ve Stratejisini Aktardı

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, Çin–ASEAN Eğitim İş Birliği Haftası kapsamında gerçekleştirilen uluslararası sempozyuma video konferans yoluyla katıldı. Prof. Dr. Mandal, “Etki İçin STEM Tohumları Ekmek: Gençleri Sürdürülebilir Çözümler İçin Güçlendirmek" başlıklı bir sunumla İstanbul Teknik Üniversitesinin etki odaklı yaklaşımını ve yetenek geliştirme stratejilerini aktardı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Çin–ASEAN Eğitim İş Birliği Haftası (2025 China-ASEAN Education Cooperation Week-CAECW) Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin Eğitim Bakanlığı ve Guizhou Eyaleti Halk Hükümeti ev sahipliğinde 24-27 Temmuz tarihleri arasında Guizhou’da düzenlendi.

Etkinlik kapsamında düzenlenen uluslararası sempozyuma Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Mandal video konferans üzerinden bir sunumla katkı sundu. Bu yıl 18’incisi düzenlenen etkinlikte, “Etki İçin STEM Tohumları Ekmek: Gençleri Sürdürülebilir Çözümler İçin Güçlendirmek” başlıklı sunumuyla Rektörümüz, İTÜ’nün etki odaklı yaklaşımını ve yetenek geliştirme stratejilerini paylaştı.

Rektörümüz, İTÜ’nün 252 yıllık geçmişiyle küresel ölçekte çözüm üreten bir araştırma üniversitesi vizyonunu vurguladığı sunumda bu vizyonun en somut göstergeleri arasında “Mühendislik ve Teknoloji” alanında dünyanın ilk 100’ü arasında yer alması ve mezunlarının istihdam edilebilirlikte Türkiye’de birinci sırada olmasını örnek gösterdi.

STEM temelli, açık ve katılımcı öğrenme modellerinin; gençleri yalnızca bilgi tüketicisi değil, çözüm üreticisi aktörlere dönüştüren bir yapı sağladığını anlatan Prof. Dr. Mandal, küresel risklerin çok katmanlı etkilerinin yalnızca teknolojiyle değil; bu teknolojiyi toplum yararına kullanan bireylerle aşılabileceğine dikkat çekti.

Örnek olarak gösterdiği TEKNOFEST’i Türkiye’nin millî teknoloji hamlesinin taşıyıcısı bir model olarak nitelendiren Prof. Dr. Mandal, TEKNOFEST sayesinde gençlerin kendi misyonlarını tanımlayarak geleceğe etki edebildikleri güçlü bir ekosistem oluştuğunu belirtti. Prof. Dr. Mandal, bu yaklaşımın Hyperloop’tan yapay zekâya, kutup araştırmalarından biyoteknolojiye uzanan alanlardaki özgün projelerle uluslararası ölçeğe yansıdığını ifade etti.

Genç insan kaynağına duydukları güvenin altını çizen Prof. Dr. Mandal, geleceğin birlikte öğrenerek, birlikte üreterek ve birlikte etki oluşturarak şekillendirileceğine olan inancını dile getirdi. Çin–ASEAN Eğitim İş Birliği Haftası gibi geleceğe yön vermek adına yürütülen çok paydaşlı uluslararası platformların ortak çözüm üretme kültürünü yaygınlaştırmaları bakımından taşıdığı değeri hatırlattı.

ASEAN ülkelerinden ve Kuşak ve Yol Girişimi'ne katılan ülkelerden daha geniş bir katılımla büyük ölçekli ve etkili Çin-ASEAN eğitim ve kültür değişim programları için bir marka oluşturmayı amaçlayan etkinlik, ortak bir geleceğe sahip daha yakın bir Çin-ASEAN topluluğunun inşasına katkıda bulundu.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ