29 Nis 2025
Akademisyenlerimiz 23 Nisan Depremlerini Değerlendirdi
İTÜ’den alanında uzman isimler, 23 Nisan depremlerini dinamiklerinden yerleşkelerimizin risk ve dayanıklılığına kadar pek çok başlıkta bütünsel olarak değerlendirdi. Üniversitemizin sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan programda izleyicilerden gelen sorular da yanıt buldu.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İTÜ Maden Fakültesi, İnşaat Fakültesi ve Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsünden bilim insanları, 26 Nisan Cumartesi günü İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal başkanlığında, İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral moderatörlüğünde SDKM Senato Salonunda 23 Nisan 2025 depremlerini değerlendirdi.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, üniversitenin sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan programda YÖK ve İstanbul Valiliğinin bilgisi dâhilinde 23 Nisan depremlerini bütünsel bir bakış açısıyla derinlikli olarak ele almayı amaçladıklarını belirtti. Rektörümüz, 252 yıllık bir üniversite olmanın getirdiği sosyal sorumlulukla, bilimsel en yetkin isimlerle bu değerlendirmeyi yaptıklarını ifade etti.
Programın moderatörü Prof. Dr. Mustafa Kumral, deprem gibi afet konularında halkı bilinçlendirmek için multidisipliner çalışmaların gerekliliğine dikkat çekti. Prof. Dr. Kumral, 23 Nisan depremlerinin yakın geçmişteki depremlerle kıyaslanacağını belirtti.
Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Prof. Dr. Seda Yolsal Çevikbilen, Doç. Dr. Tuna Eken, Prof. Dr. Alper İlki, Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Prof. Dr. Ercan Yüksel, Prof. Dr. Gürkan Özden ve Dr. Öğr. Üyesi Ömer Kamacı yaptıkları sunumlar ve konuşmalarla ayrıntılı bilgiler paylaştı. Sunumların ardından yerleşkelerimizdeki binaların deprem açısından güvenilirlik durumu da dâhil olmak üzere izleyicilerden gelen çeşitli sorular yanıtlandı.
Değerlendirmenin sonunda İTÜ-Türkiye İş Bankası Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezinin kısa süre içinde kapılarını açacağını hatırlatan Prof. Dr. Mandal, depremlerin ardından yaşanabilecek sel ve yangın gibi olayların akademisyenlerimizle konuşulacağı benzer bir değerlendirme programının İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü koordinasyonunda planlandığını açıkladı. Prof. Dr. Mandal, özellikle yer bilimleri alanında 23 Nisan depremleri ile ilgili İTÜ tarafından hazırlanan bir raporun kamuoyu ile yakında paylaşılacağını sözlerine ekledi. Rektörümüz, akademisyenlerimize ve izleyicilere teşekkür etti.
Bu önemli yayını izlemek için tıklayınız.