25 Nis 2025

Sürdürülebilir ve Dayanıklı Kerpiç Yapılar İTÜ’de Konuşuldu

“30 Yılın Mirası: Kerpiçle Sürdürülebilir ve Dayanıklı Yapılar” konferansı kerpic.org tarafından İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde düzenlendi. Konferansta, İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesinde 1995 yılında inşa edilen TÜBİTAK kerpiç pilot binasının 30’uncu yılı kutlandı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

TÜBİTAK İNTAG TOKİ 622 No.’lu proje kapsamında Prof. Dr. Bilge Işık öncülüğünde 1995 yılında İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde “622’nci Araştırma Binası” inşa edilmişti. Kerpiç pilot binanın inşa edilişinin 30’uncu yılı kapsamında yapı, inşaat, mimarlık, tasarım, kent araştırmaları, sürdürülebilir yaşam gibi farklı sektörleri ve uzmanlık alanlarında uzman isimler önemli bir konferansta bir araya geldi.

Kerpiç mimarisinin daha geniş kitlelere ulaşmasını hedefleyen “30 Yılın Mirası: Kerpiçle Sürdürülebilir ve Dayanıklı Yapılar” konferansında, geçmişten bugüne uzanan yolculuk anlatılarak kazanılan deneyimler 16 Nisan 2025 tarihinde Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde (SDKM) katılımcılarla paylaşıldı.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, İTÜ olarak sürdürülebilirlik vizyonlarını hem eğitimde hem araştırmada ön planda tuttuklarını; geçmişten ilham alarak geleceğe katkı sunan projelere destek verdiklerini belirtti. Şehirleşmenin ivme kazandığı, 1999 depremiyle birlikte yapı güvenliğinin toplumsal hafızaya kazındığı bir dönemde yenilikçi ve vizyoner bir yapı olan “622’nci Araştırma Binası”nın ortaya çıkışının son derece kıymetli olduğunu ifade etti. Rektörümüz, 252 yıllık geçmişiyle ilklere ve enlere imza atan bir üniversite olarak İTÜ’nün böylesine anlamlı bir projenin parçası olmasının büyük bir gurur kaynağı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Mandal, kerpiç yapıların malzeme döngüselliği, yerel üretim ve doğal yaşama katkısı açısından sunduğu imkânların, gelecekte daha fonksiyonel ve yenilikçi malzeme teknolojileriyle birleşeceğini ve önemli çözümler sunacağını dile getirdi.

Bilecik Belediye Başkanı Sayın Melek Mızrak Subaşı, konuşmacı olarak yer aldığı konferansta akademisyenlerle birlikte kerpiç mimarisinin çevreye duyarlı ve dayanıklı yapılar konusundaki katkılarını değerlendirdi. Doğaya saygılı ve insan odaklı tüm çalışmaların yanında olmaya devam edeceklerini vurgulayan Başkan Melek Mızrak Subaşı emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

UNESCO ICOMOS ISCEAH Bilim Kurulu Türkiye temsilcisi Prof. Dr. Bilge Işık, kerpiç evlerin dünya nüfusunun üçte birine hitap ettiğini belirtti. Prof. Dr. Bilge Işık, Teknik Üniversite’de geliştirilen deprem güvenli yatay esnekliğe sahip kerpiç ev reçetesinin suya ve don haline dayanıklı olduğunu, bu reçete ve teknolojinin İTÜ’den tüm dünyaya yayılacağını ifade etti. Prof. Dr. Işık, Rektörümüze hediye olarak toprak takdim etti.

Konferansta Prof. Dr. Bilge Işık liderliğinde alçı katkılı kerpiç (alker) malzemesi üzerine yapılan önemli araştırmalar ve projeler tanıtıldı. Kerpic- Network’un başarılarını kutlayan konferans, kerpiç mimarisinin sürdürülebilir, çevre dostu ve depreme dayanıklı yapılar inşa etme konusundaki önemli katkılarını da vurguladı.

Etkinlik kapsamında düzenlenen ve ülkemizin farklı yerlerindeki kerpiç yapı projelerinin konuşulduğu Kerpiç ve Gelecek Paneli, katılımcılara kerpiç mimarisinin geleceği ve bugünkü rolü üzerine derinlemesine bir bakış sundu.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ