20 Şub 2025

İTÜ’de Yapay Zekâ ve Siber Güvenlikle Dolu Beş Günlük Maraton!

İTÜ, 14 Şubat-18 Şubat 2025 tarihleri arasında yapay zekâ ve siber güvenliğin kamu-üniversite-özel sektör çerçevesinde derinlemesine tartışıldığı önemli etkinliklere ev sahipliği yaptı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yapay zekâ ve siber güvenliği odak noktasına alan ve beş gün süren etkinlik maratonuyla hem öğrencilerine zengin bir akademik deneyim sundu hem de kamu-üniversite-özel sektör iş birliği kapsamında toplumsal katkı sağladı. Üniversitemiz, Kamu Hizmetlerinde Yapay Zekâ Kullanımı Stratejileri Toplantısı’na 14 Şubat’ta, Siber Anadolu Toplulukları 2025 Kış Kampı’na 15-16 Şubat’ta, TBMM Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu ziyaretine 17 Şubat’ta, Yapay Zekâ Zirvesi’ne 17-18 Şubat’ta ev sahipliği yaptı.

Kamu Hizmetlerinde Yapay Zekâ Kullanımı Stratejileri Toplantısı

Gençlik ve Spor Bakanlığı ve 1773 İTÜ Teknopark iş birliğiyle Kamu Hizmetlerinde Yapay Zekâ Kullanımı Stratejileri Toplantısı 14 Şubat’ta Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak başkanlığında İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleşti. Toplantıda yapay zekâ başta olmak üzere yeşil ve dijital dönüşüm gibi kritik konular masaya yatırıldı. Bakan Dr. Aşkın Bak, toplantı kapsamında kamu hizmetleri açısından yapay zekâ temelli çözümlerle faaliyetlerini daha etkin hale getirmek, sunulan hizmetleri iyileştirmek ve geleceğe yönelik güçlü politikalar geliştirmek için çalışmalarını sürdüreceklerine dikkat çekti. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, İTÜ’nün yapay zekâ, robotik ve otonom sistemler gibi, geleceğin kritik teknolojilerine yön verdiğini, Türkçe dil işleme alanındaki öncü rolünün kendilerine hem gurur verdiğini hem de bir sorumluluk yüklediğini ifade etti. Prof. Dr. Mandal, yapay zekâ, veri bilimi ve siber güvenlikle ilişkili olan İTÜ’deki lisans ve ön lisans programlarını, yenilikçi çözümler ve projeler üreten proje takımlarını ve yapılan çalışmaların ticarileşmesi ve toplumsal faydaya dönüşmesi için kritik bir rol üstlenen 1773 İTÜ Teknopark’ı vurgulayarak hedeflerinin evrensel standartlarda çözümler üretmek olduğunun altını çizdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Mandal, Gençlik ve Spor Bakanı Bakan Dr. Osman Aşkın Bak’a İTÜ mezunu olması dolayısıyla öğrencilik yıllarına ait ıslak imzalı mühendislik yemini ve öğrenci kimlik kartını takdim etti.

Siber Anadolu Toplulukları 2025 Kış Kampı

ITU Cyber kulübümüzün 15-16 Şubat 2025 tarihlerinde düzenlediği Siber Anadolu Toplulukları 2025 Kış Kampı ülkemizdeki birçok üniversiteden 180 genç siber güvenlik gönüllüsünü buluşturdu. Siber Anadolu Toplulukları 2025 Kış Kampı’nın açılışı BBF Konferans Salonunda 15 Şubat günü yapıldı. Etkinliğin açılışına katılan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Mandal, yapay zekâ teknolojisinin 2030’lu yılların ortalarına doğru çok daha büyük bir ivme kazanacağını, bu süreçte ülkeler ve küresel kurumlar yatırım yarışına girerken, bizim de “Siber Vatan” anlayışıyla milli teknoloji hamlemizle kendi güvenliğimizi sağlamamız gerektiğine dikkat çekti ve siber dünyada bireysel yeteneklerin değil, takım çalışmasının ön planda olması gerekliliğine dikkat çekti. Prof. Dr. Mandal, siber güvenlik ve savunma sanayinde milli teknoloji hamlemizi hayata geçirerek güçlü bir ekosistem oluşturma bilinciyle hareket eden gençlerin büyük bir umut kaynağı olduğunu vurguladı.

Siber Anadolu Toplulukları 2025 Kış Kampı’nda katılımcılar iki gün boyunca “Offensive AI”, “Malware Analysis”, “Information Security”, “Cyber Threat Intelligence”, “Application Security”, “Network Security” gibi başlıklarda eğitimler aldı. Siber güvenlik sektörün önde gelen isimleri katılımcılarla deneyimlerini paylaştı.

TBMM Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu İTÜ’de

TBMM Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu ilk şehir dışı ziyaretini 17 Şubat’ta İTÜ’ye gerçekleştirdi. TBMM Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu üyeleri uzman akademisyenlerimizle yapay zekâya yönelik son gelişmeler, kamu-özel sektör iş birlikleri ve geleceğe dair değerlendirmelerde bulundular. Öğretim üyelerimiz, komisyon üyelerinden gelen soruları yanıtladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Mandal, Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda, ülkemizin ihtiyaç duyduğu yüksek teknoloji ürün ve sistemlerini kendi imkânlarıyla geliştirebilme ve böylelikle her anlamda Tam Bağımsız Türkiye için çalışmalarının kapsamını genişleterek artıracaklarına dikkat çekti. İTÜ olarak, bu hedefler doğrultusunda çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüklerini ifade eden Prof. Dr. Mandal, ülkemizin yapay zekâ alanında lider bir konuma gelmesi için var güçleriyle çalıştıklarının altını çizdi. Prof. Dr. Hasan Mandal, İTÜ’ye gerçekleştirdikleri değerli ziyaret için Sayın Fatih Dönmez’e ve komisyondaki kıymetli milletvekillerine şükranlarını sundu.

Önceki Dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, TBMM Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu Başkanı, Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, ziyarette yapay zekâ uygulamalarıyla İTÜ’deki yapay zekâ ile ilişkili lisans ve lisansüstü programlar hakkındaki çalışmaları dinlediklerini belirtti ve Rektörümüz ile akademisyenlerimize misafirperverlikleri dolayasıyla teşekkür etti.

Yapay Zekâ Zirvesi

İTÜ Kariyer ve Staj Merkezi ve İTÜ Yapay Zekâ Kulübü iş birliğinde Yapay Zekâ Zirvesi, 17-18 Şubat 2025 tarihlerinde düzenlendi. Yapay zekânın günümüzdeki etkileri, gelecekteki potansiyeli ve Türkiye'nin bu alandaki rolü zirvede çeşitli oturumlar, sunumlar, paneller, atölyeler ve soru-cevap etkinlikleriyle derinlemesine irdelendi. Zirve, öğrencilerin yoğun ilgisine sahne oldu.

Önceki Dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, TBMM Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu Başkanı, Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez ve İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal zirvede birer açış konuşması yaptılar. Fatih Dönmez, geleceğin yapay zekâ ile şekillendiği sürece gençlerin öncülük etmesinin gurur verici olduğunu ifade etti. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, öğrencilerin zirvede geleceğin en stratejik alanlarından biri olan yapay zekâ ile buluştuğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Mandal, geleceğin yapay zekâ liderlerinin, bugünün meraklı ve tutkulu gençleri arasından çıkacağına olan beklentisini vurguladı.

İki gün süren ve yapay zekâ alanında faaliyet gösteren özel sektörden birçok seçkin firmanın temsilcilerini öğrencilerle buluşturan İTÜ Yapay Zekâ Zirvesi, 18 Şubat günü sona erdi.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ