20 Şub 2025
Farmasötik Kirleticilerin Tespiti İçin Nanoteknolojik Yeni Nesil Malzemelere TÜBİTAK Desteği
İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Duygu Ağaoğulları yürütücülüğünde gerçekleştirilecek olan "Farmasötiklerin Spektroelektrokimyasal Algılanmasına Yönelik Yeni Nesil Manyetik İkili Metal Oksit@Grafen Katkılı İki Boyutlu MXene Bazlı Nanokompozitlerin Sentezlenmesi ve Performans Testleri" isimli proje, 2569 - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)-Romanya Araştırma, İnovasyon ve Dijitalleşme Bakanlığı (MCID) İkili İş Birliği Programı 2024 yılı çağrısı kapsamında, desteklenmeye hak kazandı.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
Bu projede, insanlar için sağlık riski oluşturan çeşitli farmasötik kirleticilerin bileşenlerinin spektroelektrokimyasal tespiti için metal oksit@grafen nanopartikülleri ve değerli metallerle katkılı iki boyutlu MXene malzemelerin üretilmesi amaçlanmıştır. Önerilen proje ile İki Boyutlu yeni nesil nanokompozitler tasarlanıp üretilerek, nanoteknolojinin Raman spektroelektrokimyasal algılama ile Farmasötik bilim alanına dâhil edilmesi sağlanacaktır. Projede geliştirilecek olan yeni nesil iki boyutlu malzemeler ve ilişkin sentez yöntemleri, ileri spektroelektrokimyasal sensör üretimi ve ölçeklendirme çalışmaları için uygun maliyetli, tekrarlanabilir ve sürdürülebilir bir alternatif sağlayacaktır.
İş birliği kapsamında Romanya tarafındaki projenin çalışmaları, Iuliu Hatieganu Tıp ve Eczacılık Üniversitesinden Prof. Dr. Ede Bodoki yürütücülüğünde ve Dr. Bogdan-Cezar Iacob, Dr. Andreea-Elena Bodoki ve Dr. Moldovan Rebeca araştırmacılığında gerçekleştirilecektir.
Disiplinler arası bir çalışma olarak yürütülecek olan projede, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümümüzden Dr. Sıddıka Mertdinç-Ülküseven ve Arş. Gör. İlayda Süzer, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümümüzden Prof. Dr. Gizem Dinler Doğanay, Fizik Mühendisliği Bölümümüzden Prof. Dr. Sevim İşçi Türütoğlu, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümümüzden Prof. Dr. Mehmet Çayören araştırmacı olarak görev alacaktır.
Malzeme üretim ve karakterizasyon çalışmaları, İTÜ Grafen ve İki Boyutlu Malzemeler Laboratuvarı ve Partikül Malzemeler Laboratuvarları’nda gerçekleştirilecektir.
Proje yürütücüsü Doç. Dr. Duygu Ağaoğulları başta olmak üzere projede yer alan öğretim üyelerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.