24 Oca 2025

İTÜ’de EELISA Avrupa Üniversitesi Ortaklığıyla Teknoloji Diplomasisinde Yeni Ufuklar Çalıştayı

İTÜ’nün kurucu üyesi olduğu EELISA Avrupa Üniversitesi tarafından desteklenen “Teknoloji Diplomasisinde Yeni Ufuklar: Zorluklar, Fırsatlar ve Geleceğin Stratejileri Çalıştayı”, Türkiye ve Avrupa’nın teknoloji diplomasisi alanındaki önde gelen isimlerini 13-14 Ocak 2025’te İTÜ’de bir araya getirdi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Yerleşkesi SDKM Senato Salonunda 13-14 Ocak 2025 tarihleri arasında teknoloji diplomasisine odaklanan “Teknoloji Diplomasisinde Yeni Ufuklar: Zorluklar, Fırsatlar ve Geleceğin Stratejileri Çalıştayı” EELISA Avrupa Üniversitesi desteğiyle düzenlendi.

İTÜ liderliğinde, Madrid Politeknik Üniveritesi, Budapeşte Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Friedrich Alexander Üniversitesi Erlangen-Nürnberg ortaklığıyla kapılarını açan çalıştayın ana temaları, günümüzün en kritik konularından ikisini, “Yapay Zekâ ve Siber Güvenlik” ile “Kutup Araştırmaları ve İklim Değişikliğini”, kapsadı. Siemens Türkiye, İstanbul Politikalar Merkezi ve İstanbul Barosundan katılımcılar da çalıştayda katkı sundu.

Çalıştayın açılışında İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal bir konuşma yaptı. Rektörümüz, günümüzde devletler, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası ve toplum için yeni bir akım olan teknoloji diplomasisinin küresel güçlüklerle başa çıkmadaki rolüne dikkat çekti. Prof. Dr. Hasan Mandal, teknoloji diplomasisinin dünya çapında daha erişilebilir olmasıyla pandemi, deprem, afetler gibi çevresel, ekonomik, jeopolitik, teknolojik ve sosyal sorunlarla mücadelede ne kadar kritik olduğunun bir kez daha altını çizdi.

Katılımın ücretiz olduğu ve İngilizce dilinde düzenlenen çalıştay, bilim ve teknoloji diplomasisi perspektifinden dijital ve yeşil dönüşüm süreçlerine odaklandı. Çalıştayda “Teknoloji diplomasisi; neden devletler, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası ve toplum için vazgeçilmez bir araç haline geliyor? Bu güçlü araç nasıl uygulanıyor ve küresel ölçekte nasıl bir etki yaratıyor?” sorularına ve daha fazlasına yanıt arandı.

Çalıştayda iki gün boyunca “Stratejik Sebepler ve Normatif Taahhütler Arasında Teknoloji Diplomasisini Yeniden Düşünmek”, “Teori ve Uygulama Arasında Köprü Kurmak I: Kutup Araştırması ve İklim Değişiminde Teknoloji Diplomasisi”, “Teori ve Uygulama Arasında Köprü Kurmak II: Yapay Zekâ ve Siber Güvenlikte Teknoloji Diplomasisi”, “Teknoloji Diplomasisi İş Başında: Amaçlar, Hedefler ve Araçlar”, “Geleceğe Dönüş: Sahne Arkası Deneyi Yoluyla Geleceği/Gelecekleri Öngörmek”, “Teknoloji Diplomasisi İçin Mücadele-Temelli Yol Haritası Oluşturmak” gibi başlıklarda verimli fikir alış verişleri gerçekleştirildi.

Lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinden İTÜ öğrencileri iki gün süren çalıştay sayesinde alanında önde gelen akademisyenler, karar alıcılar, özel sektör ve STK temsilcileriyle buluşma olanağına sahip oldu. Çalıştaya katılan öğrenciler ikinci günde, zorluk temelli öğrenme yöntemiyle küresel zorlukların üstesinden gelebilmek için bilim temelli politika oluşturma grup çalışması gerçekleştirdi. Kendilerine iletilen sonuç raporunu tamamlayan öğrenciler diploma eklerine yansıyacak 1 AKTS mikrokredi kazandı.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ