07 Oca 2025

İTÜ’deki İki Projeye TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Programı’ndan Destek

İTÜ’lü akademisyenlerin yürütücülüğündeki iki proje TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Programı 2024 yılı ikinci dönemi kapsamında destek kazandı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesindeki (İTÜ) bilimsel projeler destek kazanmayı sürdürüyor. İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesinden öğretim üyelerimizin hazırladıkları iki farklı TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma projesi 2024 yılı 2. döneminde desteklenmeye değer görüldü. 

İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gizem Dinler Doğanay “Meme Kanserinde ERAD Mekanizmasını Regüle Etmeye Yönelik Olarak Bag-1S:p97/VCP Etkileşim Yüzeyine Özgü Peptit Tasarımı ve Uygulaması” başlıklı projesiyle TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma desteğine layık görüldü. 

Yeni terapötik ajanların geliştirilmesinin artan önemi 

Prof. Dr. Gizem Dinler Doğanay’ın laboratuvarında yıllar içerisinde yürütülen TÜBİTAK 1001 projeleri sayesinde, kanserde ifadesinin arttığı bilinen p97/VCP ve Bag-1S proteinlerinin etkileşime girerek oluşturduğu Bag-1S:p97/VCP kompleksinin, meme kanserinde endoplazmik retikulum bağlantılı yıkım (ERAD) mekanizmasının aktivasyonunda önemli bir rolünün olduğunu gösterildi. 

Desteklenmeye hak kazanan güncel projeyle, bu proteinlerin etkileşim yüzeyini hedef alan peptitler tasarlanması ve bu yüzeyin hedeflenmesi sonucu ERAD’ın regüle edilebileceği düşünülüyor. 

Yerel ve doğrusal olmayan dalga denklemlerinin çözümlerinin uzun zaman davranışı 

İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gülçin M. Muslu, farklı yoğunlukları ve farklı derinlikleri olan sıkışmaz homojen iki farklı sıvı tabakasının arayüzündeki dalgaların yayılımını modelleyen yüksek-mertebe Benjamin-Ono denklemlerinin çözümlerinin uzun zaman davranışı konulu TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma projesi ile desteğe hak kazandı. 

Daha önce de TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma projesi yürütücülüğünü başarı ile sonuçlandırmış olan Prof. Dr. Gülçin M. Muslu bu proje ile yerel ve doğrusal olmayan dalga denklemlerinin çözümlerinin uzun zaman davranışı konusundaki literatürdeki boşlukları kapatmayı hedefliyor. 

Öğretim üyelerimizi başarılarından dolayı tebrik ediyoruz.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ