24 Kas 2024

İTÜ, THE Disiplinlerarası Bilim Sıralamaları 2025’te Dünyada İlk 100’de

İTÜ, çatısı altında hayata geçirilen disiplinlerarası bilimsel araştırmalarla kamuoyuna ilk kez açıklanan THE Disiplinlerarası Bilim Sıralamalarında (ISR) dünyada 76., Türkiye’deki kamu üniversiteleri arasında 1. sırada yer aldı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), dünyadaki üniversitelerin disiplinlerarası bilime katkılarını ve bağlılıklarını ölçmeye yönelik yapılan ilk derecelendirme olan Times Higher Education (THE) Disiplinlerarası Bilim Sıralamaları 2025’te dünyada ilk 100 üniversite arasında yer alarak önemli bir başarıya imza attı.

İTÜ’nün THE Disiplinlerarası Bilim Sıralamaları (THE Interdisciplinary Science Rankings) 2025 sonuçlarına göre dünyada 76., ülkemizde ise kamu üniversiteleri arasında 1. sırada yer alması İTÜ’lü akademisyen ve öğrencilerin yürüttüğü disiplinlerarası araştırmaların başarısının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. İTÜ, ISR 2025’te elde ettiği dereceyle Türkiye’deki üniversiteler genelinde 3. oldu.

İTÜ son zamanlarda disiplinlerarası niteliğe sahip yüksek teknoloji odaklı çalışmalarla dikkat çekiyor. İTÜ’de yürütülen disiplinlerarası çalışmalar arasında iki platform bu kapsamda örnek gösterilebilir. Otomotiv endüstrisindeki yenilikçi teknolojik gelişmelerin ve bu sektörün yaşamakta olduğu dönüşümün bir parçası olmak amacıyla kurulan Çevreye Uyumlu Sürdürülebilir Araç Teknolojileri Platformunun (İLATERA) TÜBİTAK 1004 projesi kapsamında, yüksek teknoloji hazırlık seviyesine sahip çıktıların yanı sıra sosyal, ekonomik ve ekolojik temalarda farklı çıktılar da tanımlanmış durumda. Türk havacılık sektörünün karbonsuzlaştırma yolculuğunu ve sürdürülebilirlik dönüşümünü daha ileriye taşımak, sürdürülebilir havacılığa yönelik işbirliklerini kolaylaştırmak ve ortak projeler geliştirmek amacını taşıyan Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu eğitim programları, sosyal faaliyetlerle bu alanda bilgi ve farkındalığı artırmayı hedefliyor. Ayrıca İTÜ’de Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (BAP) bünyesinde çok sayıda Disiplinlerarası Araştırma Projeleri (DAP) yürütülüyor. İTÜ’nün kurucuları arasında yer aldığı EELISA Avrupa Üniversitesinin toplulukları da öğrenci ve öğretim üyelerimizi disiplinlerarası çalışmalara teşvik ediyor.

Sıralamaların metodolojisi

THE Disiplinlerarası Bilim Sıralaması (ISR), üniversitelerin disiplinlerarası bilime katkılarını ve bağlılıklarını ölçmeye yönelik yapılan ilk akademik derecelendirmedir. THE ISR metodolojisi her biri araştırma projelerinin yaşam döngüsündeki bir aşamayı temsil eden üç temel alanda kurumları değerlendirme amacını taşıyan kalibre edilmiş 11 performans göstergesi içermektedir. Bu göstergeler şunlardır: girdiler (finansman); süreç (başarı ölçütleri, tesisler, idari destek ve terfi) ve çıktılar (yayınlar, araştırma kalitesi ve itibar).

ISR 2025’e dahil olabilmek için üniversitelerin akademisyenlerinin 2019 ile 2023 yılları arasında toplamda en az 100 disiplinlerarası araştırma yayını yapmış ve THE Dünya Üniversiteler Sıralaması (WUR) için gerekli verileri göndermiş olmaları gibi bazı temel kriterleri sağlamaları gerekmektedir. Ayrıca ISR 2025'te sadece bilgisayar bilimleri, mühendislik, yaşam ve fen bilimleri alanlarındaki disiplinlerarası çalışmalar değerlendirmeye alınmıştır. Tüm bu kriterleri sağlayan, dünyadan 749 üniversite ve Türkiye’den 45 üniversite sıralamaya girmeyi başarmıştır.

ISR 2025 için gerekli veriler; üniversitelerin WUR sıralama verileri, Scopus veri tabanından alınan bibliyometrik veriler ve araştırmacılardan elde edilen anket verilerinden sağlanmıştır. Bu kapsamda 157 milyon atıf, 18 milyon araştırma yayını ve dünya çapında 20.000'den fazla akademisyenden gelen anket yanıtları değerlendirmeye alınmıştır.



İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ