22 Kas 2024
Yeşil Geleceğe Doğru: Türkiye'nin İlk Entegre CO2 Tutma ve Cüruf Mineralizasyon Projesi
İTÜ tarafında alt proje yürütücülüğünü İTÜ Enerji Enstitüsünden Prof. Dr.
Üner Çolak’ın yaptığı, İTÜ SENTEK'ten Prof. Dr. Hasan Can Okutan ve Prof. Dr. Alper Sarıoğlan'ın araştırmacı olarak görev aldığı "Çelik Üretimi için Entegre CO2 Tutma ve Cüruf Mineralizasyon Prosesinin Geliştirilmesi" projesi, TENMAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
MATİL Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarı liderliğinde, İTÜ Enerji Enstitüsü, İTÜ Sentetik Yakıtlar ve Kimyasallar Teknoloji Merkezi (İTÜ SENTEK) ve İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayii AŞ konsorsiyumunun hazırladığı "Çelik Üretimi için Entegre CO2 Tutma ve Cüruf Mineralizasyon Prosesinin Geliştirilmesi" adlı proje Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) tarafından desteklenecek.
Proje yöneticiliğini MATİL Ar-Ge ve Kalite Yöneticisi Sinan Aras'ın yaptığı projede üniversitemiz tarafında alt proje yürütücülüğünü İTÜ Enerji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Üner Çolak; İÇDAŞ AŞ tarafında ise alt proje yürütücülüğünü İÇDAŞ Çevre Müdürü Barış Bora üstlendi.
Projede İTÜ SENTEK'ten Prof. Dr. Hasan Can Okutan ve Prof. Dr. Alper Sarıoğlan araştırmacı olarak görev alıyor. Sekiz iş paketi içeren, toplam bütçesi 52.746.224 TL olan proje üç yıllık bir süreyi kapsıyor.
Proje paydaşları, ülkemizde öncü olabilecek, karbon emisyon yoğun sektörlerde yeşil dönüşüm ve çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunmasının yanı sıra ekonomik değer oluşturacağına inandıkları projelerine destek veren TENMAK Başkanlığına sağladığı destek dolayısıyla teşekkür etti.
Proje hakkında
Projenin temel amacı, çelik endüstrisinin sebep olduğu karbondioksitin tutulması ve yine bir çelik üretimi atığı olan cüruflardan faydalanarak tutulan karbondioksitin tekno-ekonomik mineralizasyon teknolojisinin geliştirilmesi ve bu teknoloji ile PCC (çöktürülmüş kalsiyum karbonat) üretiminin sağlanmasıdır.
Proje kapsamında; MATİL ve İTÜ SENTEK bünyesinde laboratuvar ölçekli karbondisoksit tutma ve cüruf ile mineralizasyon proseslerinin optimizasyon çalışmaları gerçekleştirilecek, ardından İÇDAŞ AŞ’nin Değirmencik Biga'da kurulu tesisinde entegre pilot ölçek tesis devreye alınacak.
Projede gerçekleştirilecek laboratuvar ve pilot ölçek çalışmalar ile demir-çelik sektöründe uygulanabilir nitelikte baca gazından karbon dioksit tutma ve kullanımı teknolojisinin Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS) 8'e getirilmesi planlanmaktadır. Böylelikle demir-çelik sektörü için hem karbon emisyonunun azaltılması hem de büyük miktarlarda ortaya çıkan cüruf atığının değerlendirilmesi ve ekonomik değeri olan çöktürülmüş kalsiyum karbonat eldesi mümkün olacaktır.