15 Kas 2024

İTÜ, Global Ranking of Academic Subjects (GRAS) 2024 Sıralaması’nda 5 Alanda Türkiye’de 1. Sırada

İTÜ, ShanghaiRanking tarafından açıklanan 2024 Alan Bazlı Sıralaması (GRAS) sonuçlarına göre beş alanda Türkiye’de 1. oldu. Üniversitemiz uluslararası sıralamada Gemi/Deniz Mühendisliği alanında 33., Tekstil Bilimi ve Mühendisliği alanında 36. olurken İnşaat Mühendisliği, Gıda Bilimi ve Teknolojisi ve Okyanus Bilimi alanlarında ise 151-200 aralığında yer aldı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), öğretim üyeleri ve öğrencilerinin birlikte öğrenme ve birlikte başarma hedefiyle yaptıkları çalışmalarla akademik derecelendirmelerde başarılı sonuçlar almaya devam ediyor. İTÜ, belirli akademik alanlarda üniversitelerin başarılarını dikkate alarak, o alanlarda daha fazla uzmanlık veya başarıya sahip olan kurumları öne çıkarmayı amaçlayan ShanghaiRanking Alan Bazlı Sıralama -Global Ranking of Academic Subjects (GRAS) 2024 sonuçlarına göre beş alanda Türkiye’de 1. oldu.

İTÜ, Global Ranking of Academic Subjects (GRAS) 2024’te toplam 7 alanda sıralandı. Üniversitemiz Yer Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Gemi/Deniz Mühendisliği, Okyanus Bilimi, Kimya alanlarında Türkiye’de 1. sırada yer aldı, Gıda Bilimi ve Teknolojisi ve Tekstil Bilimi ve Mühendisliği alanlarında ise 2. oldu.

İTÜ’nün ağırlıklı biçimde araştırmaya odaklanan Alan Bazlı Sıralama (GRAS) sonuçları dünya çapında rekabet edebilen bir araştırma üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğinin bir yansımasıdır. Üniversitemiz, Türkiye’de YÖK tarafından A1 grubunda yer alan bir araştırma üniversitesi olarak sınıflandırılmıştır. Bu kategori, "Araştırma Üniversiteleri" arasında en üst düzeyde bulunan üniversiteleri kapsamaktadır. Araştırma üniversiteleri, araştırma kapasitesi, araştırma kalitesi, uluslararası işbirlikleri, proje sayısı, akademik yayınlar, patentler, sanayi ile işbirlikleri gibi ölçütler göz önünde bulundurularak sıralanmaktadır.

Gemi/Deniz Mühendisliği ile Tekstil Bilimi ve Mühendisliği alanlarında dünyada ilk 50’de

Üniversitemiz uluslararası sıralamada da dikkat çekti. Dünya genelinde Gemi/Deniz Mühendisliği alanında 33., Tekstil Bilimi ve Mühendisliği alanında 36. olan İTÜ İnşaat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi ve Okyanus Bilimi alanlarında ise 151-200 aralığında sıralandı.

Gemi/Deniz Mühendisliği alanındaki 33.’lük başarısıyla dikkat çeken ve 251 yıl önce denizcilik alanında nitelikli insan yetiştirmek amacıyla kurulan üniversitemiz, çatısı altındaki Denizcilik Fakültesi ve Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi ile Türkiye’de öncü bir konumda bulunmaktadır. İTÜ, denize odaklanan güçlü bir araştırma altyapısına sahiptir. Türkiye’nin ilk “Büyük Kavitasyon Tüneli ve Manevra Deney Sistemi” (KATMANSİS) İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nde 2021 yılında açılmıştı. İTÜ Denizcilik Fakültesi Yeni Simülatör Birimleri ise 2023 yılında kullanıma açılmıştı. Üniversitemiz Ufuk Avrupa tarafından desteklenen GATERS gibi projelerle yenilikçi dümen ve sevk sistemlerinin geliştirilmesinde önemli uluslararası rol üstlenmektedir.

Tekstil Bilimi ve Mühendisliği alanında 36. olan İTÜ, köklü tarihine görece oldukça genç olan Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi’nde Türk tekstil ve konfeksiyon imalat teknolojilerini geliştiren, yeni ürünler tasarlayarak uluslararası pazarlarda yeni olanaklar sağlamak ve moda-marka oluşumuna katkıda bulunan; ihracatta, tekstil teknolojisine vakıf, pazarlama işlemini yürüten nitelikli mezunlar vermeye devam etmektedir. İTÜ, tekstil alanında sanayi ile güçlü işbirliklerine sahiptir. Ayrıca fakültedeki bilim insanları “TEXWEAROTS” gibi projelerle tekstil tabanlı robotik yapılar gibi araştırma konularında Ufuk Avrupa Programı’ndan destek görmektedir.

Sıralamanın metodolojisi hakkında

Alan Bazlı Sıralama (GRAS) her bir üniversitenin farklı disiplinlerdeki başarılarını inceleyerek üniversitelerin spesifik akademik konularda sıralanmasını gerçekleştirmektedir. Alan Bazlı Sıralama’ da (GRAS) 5 ana başlık altında gruplandırılmış olan 55 tane alan bulunmaktadır. Bu alanlar arasında mühendislik, doğa bilimleri, yaşam bilimleri, tıp ve sosyal bilimler gibi çeşitli branşlar yer almaktadır. Bu doğrultuda sıralamalar incelendiğinde belirli bir alandaki en iyi kurumların belirlemesine yardımcı olmak amaçlanmaktadır. 2024 yılında açıklanan sıralamalarda 96 ülke ve bölgeden 1900 üniversitenin listelendiği belirtilmiştir.

Alan sıralamaları yıldan yıla değişen eşik yayın sayılarıyla tayin edilmektedir. Her bir alan için yayın eşiği değeri ayrı ayrı belirlenmiştir.

2024 yılında metodoloji ve göstergeler genişletilmiştir. Göstergeler “Dünya Standartlarında Fakülte”, “Dünya Standartlarında Çıktı”, “Yüksek Kaliteli Araştırma”, “Araştırma Etkisi”, “Uluslararası İşbirliği” kategorilerinde gruplandırılmıştır. Veri kaynağı olarak 2024 yılında eklenen yeni göstergelerde ve ödül göstergesinde Academic Excellence Survey sonuçları dikkate alınmıştır. Alan Bazlı Sıralama, 2019-2023 dönemindeki yayınları Web of Science ve InCites veri tabanlarındaki bibliyometrik verileri kullanarak incelemektedir.

İTÜ’nün 2024 ARWU görünümü

İTÜ, ShanghaiRanking tarafından açıklanan 2500’den fazla üniversitenin değerlendirildiği ve bunlardan yalnızca 1000 tanesinin sıralandığı 2024 Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması -Academic Ranking of World Universities (ARWU) sonuçlarına göre 2023’te olduğu gibi 701-800 aralığında yer almıştı. Genellikle tıp fakültelerine sahip üniversitelerin öne çıktığı ARWU sonuçlarına göre İTÜ, Türkiye’den sıralamalara giren 10 üniversite içinde tıp fakültesi olmayan tek üniversite olmuştu.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ