14 Kas 2024

İTÜ’de 17. Uluslararası Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi

İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kulübü tarafından bu yıl 17.'si düzenlenen Uluslararası Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de 1-3 Kasım 2024 tarihleri arasında uluslararası camiadan birçok saygın bilim insanını ağırladı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kulübü (İTÜ MBG) tarafından biyolojik bilimlere ilgi duyan herkese yönelik olarak düzenlenen 17. Uluslararası Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi, gelenekselleşmiş bir akademik toplantı olarak bu yıl da dünyanın 11 ülkesinden uzman isimleri, Ayazağa Yerleşkesi SDKM'de bir araya getirdi.

1-3 Kasım 2024 tarihleri arasında düzenlenen ve öğrencilerimiz tarafından organize edilen kongrenin açılışında konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, biyoloji ile dijital sistemler arasındaki etkileşimin biyoinformatik, veri analitiği ve yapay zekâ uygulamalarıyla derinleşmesine, bu sayede yenilikçi çözümler geliştirilmesine dair görüşlerini paylaştı. Rektörümüz,  pandemi dönemi ile birlikte dünyada yaşanan değişiklikler sonrasında bir bilgi aktarımı, bilgi değişiminin yani geleneksel işbirliği anlayışının ötesinde açık bilimi savunarak birlikte iş yapma modeline dönüşümün önemine değindi.

Çıktılarının sadece sağlık üzerinde değil diğer alanlarda da etki etmesinin beklendiği kongrede biyoteknoloji, kanser, viroloji, moleküler genetik ve nörobilimin de dâhil olduğu çeşitli ilgi alanlarında bildiri sunuşları ve konuşmalar yapıldı.

Kongrenin ilk gününde antimikrobiyal direnç ile mücadele etmek için arke DNA replikasyonu ve onarımı, gen terapisi, yaşlanmanın evrimi, SARS-CoV-2 evrimi konularında bulgular paylaşıldı.  İkinci günde kalıcı viral enfeksiyonların tedavisi için gen düzenleme, geçici metasplastite ve sinaptik mekanizmaların zaman ve öğrenme üzerindeki etkileri, makrofaj Wnt sinyallerinin deri kanseri ile ilişkilendirilen tümörleri besleme mekanizmaları, bakterilerin ilaç ve antibiyotik üretiminde kullanılmasına yönelik araştırmalar ve bu potansiyelin terapötik uygulamalarda nasıl kullanılabileceği, tüm hücrelerin ve genel olarak tüm canlıların moleküler işlerine dair genel bir bakış açısı olarak proteinleri şekillendiren evrimsel süreçler, oligodendrosit öncü hücrelerinde hücre kaderi ile kalsiyum sinyali arasındaki bağlantı olan norepinefrinin etkileri, uyarlanabilir beyin donanımı yükseltmesini ve geliştirilmiş performansı açıklamak için beyin eritropoietin çemberinin tanıtılması konuları üzerine tartışmalar yapıldı.

Kongrenin son gününde ise yabani pirincin evrimsel genomikleri üzerine tarım bitkilerinin evcilleştirilmesi ve evcilleştirmeden geri dönüş, domuzlardaki Porcrine Circovirus 2 enfeksiyonlarının sonucu virüs ve konak genetiği arasındaki etkileşimler, antibiyotik biyosentezi analizinin miyobakterilerde yeni bir ilaç hedefinin tanımlanmasına yol açması, meme kanserinde umut verici bir diferansiyasyon tabanlı tedavi ajanı olan prolaktine ilişkin çalışmalar, genom çapında ilişkilendirme çalışmaları (GWAS) ile nöropsikiyatrik özellikler tanımlanan yeni gen lokusları üzerine gelişmeler masaya yatırıldı.

Kongredeki konuşmacılar arasında şu isimler yer aldı:

Ecole Polytechnique Enstitüsü d'Optique et Biosciences Laboratuvarı’ndan Prof. Dr. Hannu Myllykallio,

Imperial College London bünyesinde Sentetik Biyoloji Profesörü ve Yaşam Bilimleri Bölüm Başkan Yardımcısı olan Prof. Dr. Mark Isalan,

Groningen Üniversitesi Evrimsel Tıp Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Hannah Dugdale,

Tokyo Üniversitesi Medikal Bilimler Enstitüsü’nden Prof. Dr. Kei Sato,

Washington Üniversitesi ve Fred Hutchinson Kanser Merkezi’nden Prof. Dr. Keith Jerome,

Stanford Üniversitesi Nörobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Jennifer L. Raymond,

Copenhagen Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mirna Perez-Moreno,

KU Leuven Biyoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Joleen Masschelein,

Tübingen Max-Planck Enstitüsü’nde misafir bilim insanı ve Münster Üniversitesi Biyoenformatik ve Moleküler Evrim Bölümü’nden Prof. Dr. Erich Bornberg-Bauer

Heidelberg Üniversitesi Anatomi ve Hücre Biyolojisi Enstitüsü’nde Chica and Heinz Schaller araştırma grubu lideri olan Prof. Dr. Amit Agarwal

Heidelberg Üniversitesi Deneysel Tıp Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hannelore Ehrenreich,

Washington Üniversitesi St. Louis Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Kenneth Olsen,

Ghent Üniversitesi Translasyonel Fizyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Hans Nauwynck,

Eberhard Karls Üniversitesi Tübingen Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Tıbbı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Wolfgang Wohlleben,

McGill Üniversitesi Tıp Bölümü Klinik ve Translasyonel araştırma grubundan Prof. Dr. Suhad Ali,

Amsterdam Vrije Üniversitesi’nden Prof. Dr. Danielle Posthuma

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ