06 Kas 2024
İTÜ, Akademik Performansıyla Türkiye’de En İyi Üniversiteler Arasında
İTÜ, bilimsel üretkenliğin sayı ve kalitesini belirleyen göstergelerle hazırlanan URAP 2024-2025 Türkiye Üniversite Sıralamaları’na yansıyan akademik performansıyla ülkemizin en iyi üniversiteleri arasında yer aldığını bir kez daha gözler önüne serdi.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), ODTÜ Enformatik Enstitüsü çatısı altındaki University Ranking by Academic Performance (URAP) araştırma laboratuvarı tarafından geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaşılan URAP 2024-2025 Türkiye Üniversite Sıralamaları sonucuyla ülkemizde en iyi akademik performans gösteren yükseköğretim kurumları arasında yer aldı. Üniversitemiz, URAP 2024-2025 Türkiye Üniversite Sıralaması’nda tıp fakültesi bulunmayan üniversiteler arasında 2. oldu
İTÜ’nün son üç yılı kapsayan puanları URAP 2024-2025 Türkiye Üniversite Sıralamaları kapsamında incelendiğinde “Atıf” ve “Uluslararası İşbirliği” puanları 2023-2025 döneminde süreğen bir yükseliş kaydetti. Üniversitemiz “Doktora Puanı” ile “Öğretim Üyesi/Öğrenci” başlıklarında da geçen yıla kıyasla yükseldi.
URAP, sonuçları kamuoyuna duyurduğu raporunda Türk üniversitelerinin dünyanın önde gelen üniversiteleri arasına girebilmesi için yayın ve atıf sayılarını çok daha hızlı bir şekilde artırmaları gerektiğini belirtti. İTÜ, URAP 2023-2024 Dünya Sıralamasında 783. olmuş, ülkemizde de bu sonuçla 2. sırada yer almış ve 601-800 aralığında yer alan 8 Türk üniversitesinden biri olmuştu.
İTÜ etki değeri yüksek dergilerdeki (Q1 ve Q2) makale sayılarının artması hedefiyle çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Üniversitemiz, 2021 yılında araştırma ekosistemini geliştirmek için Türkiye’nin ilk ve tek Araştırma Dekanlığı’nı kurmuştu. Ayrıca Derecelendirme Koordinatörlüğümüz de etki değeri yüksek makaleler konusunda akademisyenlerimizi bilinçlendirici çalışmalar yürütmektedir. Lisans öğrencilerimizin özellikle TÜBİTAK projelerinin de dâhil olduğu çalışmalara daha fazla dâhil olması için çevrimiçi eğitimler düzenlenmektedir. Üniversitemizde yakın zamanda kurulan Büyük Veri Ofisi ile Toplumla Bilim ve Mühendislik İletişim Ofisi’nin de daha yüksek nitelikli makalelerin üretiminde katkı sunacağı düşünülmektedir.
Sıralamanın metodolojisi
Türk üniversitelerinin akademik performansını özetleyen sıralamada, Clarivate Analytics/InCites ve YÖK’ün yayımladığı verileri esas almaktadır. 2024-2025 URAP Türkiye Sıralamaları’nda bazı göstergelerin birleştirilmesi ile birlikte “TÜBİTAK proje sayıları”, “diğer üniversiteler ile yurt içi ve uluslararası ortak makale sayısı” ve “diğer ülkelerdeki üniversitelerle yazılan ortak makale sayısı” başlıklarının da göstergeler arasına eklenmesi metodoloji içindeki yenilikler olarak göze çarpmaktadır.
2024-2025 URAP Türkiye Sıralamaları kapsamındaki göstergeler şunlardır: “Makale Sayısı”, “Öğretim Üyesi Başına Düşen Makale Sayısı”, “Atıf Sayısı”, “Öğretim Üyesi Başına Düşen Atıf Sayısı”, “Toplam Bilimsel Doküman Sayısı”, “Öğretim Üyesi Başına Düşen Toplam Bilimsel Doküman Sayısı”, “Doktora Mezun Sayısı”, “Doktora Öğrenci Oranı”, “Öğretim Üyesi Başına Düşen Öğrenci Sayısı”, “Uluslararası Ortak Makale Sayısı”, “Öğretim Üyesi Başına Düşen Uluslararası Ortak Makale Sayısı”, “Yurtiçi Ortak Makale Sayısı”, “Öğretim Üyesi Başına Düşen Yurtiçi Ortak Makale Sayısı”, “TÜBİTAK’tan Alınan Proje Sayısı”, “Öğretim Üyesi Başına Düşen TÜBİTAK’tan Alınan Proje Sayısı”. Değerlendirmeye alınan bir üniversite bu göstergelerin toplamından en çok 1.480 puan elde edebilmektedir.