03 Kas 2024

İlki Düzenlenen "Ulusal Bakır Zirvesi" İTÜ'de

İTÜ, İSO öncülüğünde Türkiye'de ilk kez düzenlenen Ulusal Bakır Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı. 31 Ekim günü Ayazağa Kampüsüzdeki gerçekleşen etkinlikte, bakır sektörünün önemli isimleri ve paydaşları sektörün gelişimi için ihracatı artırma, yeşil üretime uyum sağlama ve Ar-Ge ile inovasyonu destekleme konularını ele aldı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İTÜ, ilklerin ve enlerin üniversitesi olma misyonuyla ülkemizde ilk kez düzenlenen bir zirveye ev sahipliği yaptı. Bakır üretimi ve ihracatını yeşil üretim ve dijital dönüşümle uyumlu bir biçimde katma değeri yüksek ürünler üreterek artırma hedefiyle uzman isimleri bir araya getiren Ulusal Bakır Zirvesi, 31 Ekim 2024 tarihinde Ayazağa Yerleşkemizde SDKM'de gerçekleştirildi.

Üniversitemiz, İstanbul Sanayi Odası (İSO), Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) tarafından düzenlenen ve bir gün süren zirve, açılış konuşmalarıyla başladı.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, Ulusal Bakır Zirvesi kapsamında sektörün yeşil dönüşümü ve dijital dönüşümü konularında önemli bir adım atıldığını, Ar-Ge'nin yeşil ve dijital dönüşüm sürecinde çok önemli olduğunu ifade etti. Yalnızca ihraç edilen bakır miktarı değil bakır ürünlerinin katma değeri açısından da önemli bir katkı sunacağına inandığının altını çizdi.

Rektörümüz, "Bugünün önemini ve geleceğe yönelik konuşmaların ne kadar değerli olduğunu düşündüğümüzde, bu üniversitenin sektör liderliği konusundaki istekliliği, sorumluluk alma eğilimi çok kıymetli bir hale geliyor. Kendim de metalurji mühendisi olarak sektörün içinden gelen biriyim. Dolayısıyla sektörün, ülkemiz açısından ne kadar değerli olduğunu, demir ve demir dışı metallerde olduğu gibi bakır sektörünün de potansiyelini biliyorum," dedi.

Prof. Dr. Hasan Mandal, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan'ın bakır üzerine çalışacak bir enstitü kurulması yönündeki niyetine karşılık ilk olarak bir birimin kurulmasının üniversite senatosunda gündeme gelebileceğini ve sonrasında bunun YÖK koordinasyonunda bir merkeze ve son aşamada da bir enstitüye dönüşmesinin mümkün olabileceğini belirtti.

Erdal Bahçıvan, bakır sektörünün sadece ham madde olarak değil, aynı zamanda katma değerli ürünlerin geliştirilmesiyle de ülke ekonomisine katkı ve istihdam sunma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi: "Üniversitelerdeki akademik bakış açısının, sanayinin ticari tecrübesiyle buluşması, ülkemiz rekabet gücünün arttırılması için kritik bir öneme sahip. Bu çerçevede ülkemizin en önemli üniversitelerinden olan İTÜ ile Türkiye sanayi sektörünün yüzde 40’ını temsil eden İSO bu konuda öncü bir rol üstleniyor."

DDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu Türkiye’de bakırın, %95 oranında ithalata dayalı bir hammadde olduğu için stratejik bir kaynak olarak değerlendirilmesinin önem arz ettiğini, devletimizin bu konuda stratejik bir bakış açısıyla gerekli adımları atmasının sektör için büyük fayda sağlayacağına dikkat çekti.

KSO Meclis Üyesi Hayrettin Çaycı, Türkiye’nin bakır tüketiminde ortalamanın biraz üzerinde olduğundan bahsederek bakır konusunda ülkemizdeki ve dünyadaki güncel tüketime dair verileri paylaştı.

Ulusal Bakır Zirvesi, "Üretim ve İthalat Perspektifinden Türkiye'nin Bakır İhracatı", "İhracatı Ar-Ge ve İnovasyonla Artırmak", "Bakır Sektöründe Yeşil Dönüşüm: Verimlilik, Atık Değerlendirme, Enerji ve "Yeşil Bakır" ile Hedefe Ulaşmak" başlıklarında yapılan verimli tartışmaların ardından "Sonuçlar ve Yol Haritası Değerlendirmesi" paneliyle sona erdi.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ