25 Eki 2024

Sürdürülebilir ve Verimli Tarıma Yönelik Projeye Uluslararası Destek

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makina Fakültesi öğretim üyemiz Prof. Dr. Levent Trabzon yürütücülüğünde, Kimya Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Caner Ünlü’nün de dâhil olduğu bir akademik ekibin hazırladığı “Sürdürülebilir ve Verimli Tarım için Kuantum Nokta Tabanlı Nano-Optik Antenler” isimli proje; Birleşik Krallık Bilim, Yenilik ve Teknoloji Departmanı ile British Council işbirliğiyle desteklenmeye hak kazandı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) akademisyenleri bilimsel projeleriyle uluslararası arenada yeni destekler almayı sürdürüyor. İTÜ Makina Fakültesi’nden öğretim üyemiz Prof. Dr. Levent Trabzon yürütücülüğünde, Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Caner Ünlü’nün de dâhil olduğu araştırmacılar tarafından hazırlanan proje, Birleşik Krallık Bilim, Yenilik ve Teknoloji Departmanı ile British Council işbirliğiyle desteklenecek. Projede London South Bank Üniversitesi’nden Dr. Tariq Sajjad ve Doç. Dr. Suela Kellici ile işbirliğine gidilecek.

Fotosentez ve ürün verimini artıran kuantum noktalar

Proje çıktısı olarak; düşük maliyette, toksik olmayan ve çok yüksek spektral dönüştürücüler ile bitkilerdeki fotosentez veriminin en az %50 oranında ve ürün hasat eldesinin en az %20 oranında artırılması hedefleniyor. Bunu gerçekleştirmek için özgün ve yüksek verimliliğe sahip karbon kuantum noktalar geliştirilerek hem UV hem de NIR bölgesinde ışığın absorbansı yüksek oranda sağlanacak. Karbon kuantum noktaları nano-anten görevi görerek ışığın geniş spektrumda ve yüksek verimlikte absorbansını sağlayacak.

Birbirlerini tamamlayan projeler

İTÜ’lü ekibin Endonezya ve Malezya’dan bilim insanları ile beraber yürüttüğü nano-teknolojinin gübre formatında kullanıldığı sürdürülebilir tarım uygulamasına yönelik “Sürdürülebilir Gıda Üretimi için Kuantum Nokta ile Zenginleştirilmiş Hidrojel Nano Kompozitlerin Gübre Olarak Çok Yönlü Tarım Uygulamaları” projesi (122N872) ile yeni desteklenen British Council projesinin tam anlamıyla birbirlerini tamamlayıcı bir özellik taşıyor. Ekip, bu durumun destek kazanan çalışmanın önemini yükselttiğinin altını çizdi.

Projeyle karşılanan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Sürekli artan gıda ihtiyacının karşılanması ve olumsuz iklim koşullarından en az etkilenmek amacıyla tarımda yenilikçi ve özgün yaklaşımların kullanılması kaçınılmazdır. Proje kapsamında Birleşmiş Milletler’in belirlediği 17 adet Sürdürülebilir Kalkınma Amacı arasından  “açlığa son”, “insana yakışır iş ve ekonomik büyüme” ve “sürdürülebilir şehirler ve topluluklar” amaçları tam olarak karşılanmaktadır. Araştırma, bu amaçlar doğrultusunda proje sonuçları/bulguları nitelikli kazanım sağlamaktadır.

Akademisyenlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ