07 Eki 2024
İTÜ Bellatrix Uzay Takımı Ülkemizi Yeniden NASA’da Temsil Edecek
2023 yılında İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulan Bellatrix Uzay Takımı, NASA tarafından bu yıl 31.’si düzenlenecek olan insanlı keşif aracı yarışması Human Exploration Rover Challenge (HERC) 2025’te yeniden yarışmak üzere kabul aldı.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İTÜ Bellatrix Uzay Takımı, NASA HERC 2025'e Türkiye'den katılan tek takım olarak ülkemizi ve üniversitemizi bir kez temsil edecek. Mimarlık Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Sema Alaçam danışmanlığındaki Takımımız, öğrencilerimiz Muhammed Şükrü Açıkbaş ve Sadig Safarov’un kaptanlığında yarışacak.
NASA tarafından düzenlenen HERC’e katılan ilk ve tek Türk öğrenci takımı olan İTÜ Bellatrix Uzay Takımı, geçtiğimiz yıl yarışmaya katılan 72 takım arasından öne çıkmış ve yarışmanın 30. yılına özel olarak verilen “Artemis Educator” ödülüne layık görülerek uluslararası bir başarıya imza atmıştı. Bellatrix, ödül olarak NASA'nın Artemis 1 misyonuyla Ay’ın yörüngesinde dolaşıp Dünya’ya dönen NASA Artemis 1 bayrağını almış ve ülkemize kazandırmıştı.
Bu yıl, 10-12 Nisan 2025 tarihleri arasında NASA ev sahipliğinde ABD’de U.S. Space and Rocket Center’da düzenlenecek yarışmaya, dünya genelinden “Human Powered” kategorisinde 27 lise ve 25 üniversite olmak üzere toplam 52 öğrenci takımı katılım gösterecek. Bu yıl ayrıca daha önceki 30 yıldan farklı olarak, kardeş ülkemiz Azerbaycan'dan da bir lise takımı yarışmada yer alacak.
Ay ve Mars yüzeyinde gidecek insanlı rover aracı üretmek
HERC 2025 yarışması kapsamında, öğrenciler NASA’nın belirlediği standartlara göre, Ay ve Mars yüzeyinde hareket edebilecek ve insan gücüyle çalışan bir rover aracı tasarlayıp üretmek için yarışacaklar. NASA Artemis görevinin bir simülasyonu niteliğindeki yarışmada, takımlar araçlarıyla en az bir kadın olmak üzere iki pilot kullanarak, Ay ve Mars yüzeyine benzetilen parkuru tamamlamaya çalışacak.
Kapsamlı uzay ekosistemi yarışması
Buna ek olarak, takımlar sosyal medyanın etkin kullanılması ve 250’den fazla kişiye STEM alanında eğitim verilmesi gibi 14 farklı kategoride değerlendiriliyor. Bu süreçte, takımlardan kapsamlı bir uzay ekosistemi inşa etmeleri isteniyor.
Deprem bölgesinde öğrencilere bilim ve uzay eğitimleri
Geçtiğimiz yıl, Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde, deprem bölgesindeki yüzlerce öğrenciye yönelik Uzay ve Bilim Şenliği düzenleyen takım, bu yıl yeniden deprem bölgesinde daha fazla şehirde daha fazla öğrenciye ulaşmayı hedefliyor.