27 Eyl 2024

İTÜ’de 3. Türkiye-Özbekistan Eğitim Forumu

3. Türkiye-Özbekistan Eğitim Forumu, 27-28 Eylül 2024 tarihleri arasında İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, SDKM’de rektörlerin, rektör yardımcılarının ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Özbekistan Yükseköğretim, Bilim ve Yenilik Bakanlığı işbirliğiyle, Taşkent Devlet Ulaştırma Üniversitesi’nin katkılarıyla, İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 3. Türkiye-Özbekistan Eğitim Forumu, 27-28 Eylül 2024 tarihleri arasında İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın yanı sıra iki ülkeden rektörlerin, rektör yardımcılarının ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Yüksek teknoloji odaklı kalkınmada mühendislik eğitiminin rolüne dikkat çekmeyi hedefleyen forumun açılışında, hem mühendislik alanlarındaki bilimsel birikim sürekliliğinin hem de Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında ortaya konulan teknolojilerin gelişiminin sağlanmasının, en temelde akademik eğitim koşullarının; küresel teknoloji ortamının güncel gündem maddeleriyle uyumlu, ileri görüşlü ve vizyoner bir yol haritası geliştirmesiyle mümkün olduğunu vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Mandal, dijitalleşme ve yapay zekânın; doğru bir stratejiyle ele alındığında, hem Özbekistan hem de Türkiye için yükseköğretimde olumlu ve büyük bir dönüşüme fırsat tanıyacağının altını çizdiği konuşmasında şu cümlelere yer verdi:

“İki kardeş ülkenin saygın üniversitelerini buluşturan bu anlamlı foruma ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Küresel boyutta artan çevresel, ekonomik ve teknolojik risklere karşı aynı dili, kültürü ve tarihi paylaşan iki ülke olarak bilim temelli çözümler üretmek için birlikte hareket etmemizi çok kıymetli buluyorum. Bu konuda bizlere düşen en temel görev, nitelikli insan kaynağı yetiştirme hedefiyle sürdürülebilirlik ve yeşil teknoloji alanlarında Ar-Ge odaklı çalışmalarımızı sürdürmektir. Umuyorum ki bu forum; bilim ve teknoloji alanlarında sürdürülebilir stratejilerle hem Özbekistan hem de Türkiye için yükseköğretimde yeni bir hareket alanı açacak ve büyük bir dönüşüme vesile olacaktır.”

İnsan faaliyetlerinin doğa üzerindeki etkilerinin gittikçe belirginleştiği günümüz dünyasında, mühendislik bilimlerinin çevre dostu stratejilerle yeşil teknoloji ilkeleriyle hareket etmesi bir gereklilik haline geldiğini vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Mandal, “sürdürülebilir kalkınma” alanında hem akademik camiada hem de sanayi ortamında farkındalığın artmasının, yenilikçi çözümlerin geliştirilmesinin ve somut adımların atılmasının önemine dikkat çekti.

Türkiye ve Özbekistan’daki güçlü akademik altyapıya sahip üniversiteleri buluşturmak ve işbirliği yapılmasına dair rektörler düzeyinde görüşmeler sağlamak amacıyla düzenlenen etkinlikte “Sürdürülebilir Kalkınma: Yükseköğretim Kurumlarının Yeni Gündemi”, “Yükseköğretimin Dönüşümü: Dijitalleşme ve Yapay Zekâ”, “Yüksek Teknoloji Odaklı Kalkınma: Mühendislik Eğitiminin Rolü” gibi konu başlıklarında uzman rektörlerin düşünce ve deneyimlerini içeren sunumlar ve oturumlar gerçekleştirildi. Programın ikinci gününde ise, üniversiteler arası görüşmelerin yanı sıra, işbirliği anlaşmalarının imza törenleri yapıldı.

Ayrıca, İstanbul Teknik Üniversitesi ile Özbekistan Cumhuriyeti Taşkent Devlet Transport Üniversitesi arasında karşılıklı destek ve özverili çalışmalarla imzalanan “İkili İşbirliği Protokolü” ile Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektronik Mühendisliği alanında ortak yüksek lisans programlarının oluşturulmasındaki öncü ve nitelikli katkılarının yanı sıra 3. Türkiye Özbekistan Eğitim Forumu’nun üniversitemizde düzenlenmesi ile Özbekistan-Türkiye arasında inşa edilen güçlü bağın yükseköğretim alanında da sürdürülmesine yönelik üst düzey gayretleri nedeniyle, Özbekistan Yükseköğretim Kurulu Başkanı ve Taşkent Devlet Ulaşım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Odil Abduraxmanov Kalandarovich’e İTÜ Senatosu tarafından fahri doktora beratı sunuldu.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ