19 Eyl 2024

Akademisyenlerimizin “SunGel” Projesine Uluslararası Destek

İTÜ’lü akademisyenlerin “SunGel: İleri İnce Film Güneş Teknolojisi” projesi; Birleşik Krallık Bilim, Yenilik ve Teknoloji Departmanı ile British Council işbirliğiyle desteklenmeye hak kazandı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Enerji Enstitüsü öğretim üyemiz Prof. Dr. Nilgün Baydoğan yürütücülüğünde, Kimya-Metalurji Fakültesi öğretim üyemiz Prof. Dr. Bihter Zeytuncu Gökoğlu, Enerji Enstitüsü öğretim üyemiz Dr. Türkan Doğan ve Araş. Gör. Hilal Macun Elmalı’dan oluşan bir akademik ekip tarafından hazırlanan “SunGel: İleri İnce Film Güneş Teknolojisi” projesi; Birleşik Krallık Bilim, Yenilik ve Teknoloji Departmanı ile British Council işbirliğiyle desteklenmeye hak kazandı.

Uluslararası Bilim Ortaklıkları Fonu kapsamında araştırma işbirlikleri hibesiyle desteklenen proje kapsamında, düşük maliyet, düşük yoğunluk ve daha yüksek mukavemet ve esneklik gibi özellikler sunan yeni güneş fotovoltaik (PV) hücrelerinin geliştirilmesi ve karakterizasyonuna odaklanılacak. Ortaya konulan bu yeni PV sistemlerinin, su arıtma veya kırsal topluluklar için elektrik üretimi gibi alanlarda etkin rol üstlenmesi amaçlanıyor.

Ayrıca, yerinde arıtılmış su üretimi için kullanılabilecek olan yeni PV sistemleri, plastik su şişelerinin kullanımını önemli ölçüde azaltmayı, dolayısıyla enerji tüketimi ve sera gazı emisyonlarını düşürmeyi hedefliyor. Proje; sürdürülebilir su dağıtımı, temiz enerji, sorumlu tüketim ve iklim eylemi gibi konulara yönelik duyarlı yaklaşımı ve hedeflediği faydalarla “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”na da katkı sağlıyor.

Akademisyenlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ