16 Ağu 2024

İTÜ’de Bayrak Devir Töreni

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü görevini 14 Ağustos 2020 tarihinden bugüne sürdüren Prof. Dr. İsmail Koyuncu görevi yeni İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal’a devretti.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Resmî Gazete’de 16 Ağustos 2024’te yayımlanan atama kararına göre İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) yeni Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal oldu. 14 Ağustos 2020 tarihinden itibaren İTÜ Rektörlüğü görevini sürdürmekte olan Prof. Dr. İsmail Koyuncu, görevi yeni atanan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal’a teslim etti. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, Rektörlükte gerçekleşen devir teslim töreni ile yeni görevine başladı.

İTÜ Rektörlüğü görevine getirilen Prof. Dr. Hasan Mandal, konuşmasında şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsıma tevdi etmiş olduğu bu görev dolayısıyla büyük bir gurur ve onur duyduğumu öncelikle belirtmek isterim. İki buçuk asrı geride bırakmış, dünyanın en köklü teknik üniversiteleri arasında yer alan, ülkemizin imarı ve inşasında çok önemli rol oynamış Teknik Üniversite’ye rektör olmak bir akademisyenin elde edebileceği en büyük sevinçtir. Bu görevin getirdiği büyük sorumluluğun bilinciyle birlikte İTÜ’nün dünya üniversiteleri arasındaki akademik yükselişine katkı sunacak olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyorum. İTÜ Ailesi olarak, bilim temelleri üzerine inşa edilmiş bir geleceği birlikte çalışarak, birlikte öğrenerek ve birlikte başararak dönüştürme yolculuğumuza devam edeceğiz.”

Prof. Dr. Hasan Mandal sözlerini şöyle sürdürdü: “İnanıyorum ki bu bayrak devri İTÜ’nün akademik olarak gelişmesinde ve geleceği dönüştürme misyonuyla elde ettiği başarıların ivmesinin artarak sürmesinde sağlam bir başlangıç olacaktır. Öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz, çalışanlarımız ve mezunlarımızla birlikte, ülkemizin ve dünyanın her yerine yayılmış büyük İTÜ Ailesinin güçlü bağlarıyla beraber başarı yolculuğumuzu sürdüreceğiz. Bu vesileyle, görevi devraldığım değerli bilim insanı Prof. Dr. İsmail Koyuncu’ya da İTÜ’ye yaptığı hizmetler ve çalışmaları için teşekkür ederim.”

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal hakkında

Prof. Dr. Hasan Mandal, 1965 yılında Eskişehir’de doğdu, lise öğrenimini aynı şehirde tamamlamıştır. ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümü’nden 1987 yılında mezun olduktan sonra akademik eğitimine yurtdışında devam etmiş ve 1992’de İngiltere Newcastle Üniversitesi’nden doktorasını almıştır. Doktora sonrası araştırmalar için 1992-1994 yıllarında yine aynı üniversitede, 1997-1998 yıllarında da Alexander Humboldt Bursu ile Almanya Karlsruhe Üniversitesi’nde bulunmuştur. 1994 yılında Anadolu Üniversitesi’nde, Seramik Mühendisliği Bölümü’nde yardımcı doçent olarak göreve başladıktan sonra, 1996’da doçent, 2001’de de profesör unvanını almıştır.

Prof. Dr. Hasan Mandal’ın, 70’i SCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış olmak üzere 140’ın üzerinde yayını 1200’ün üzerinde atıf almıştır. Prof. Dr. Mandal’ın ayrıca 6 adet uluslararası patenti bulunmaktadır. Prof. Dr. Hasan Mandal, arasında TÜBİTAK Bilim Ödülü de dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası alanda birçok ödülün sahibidir. Kendisi Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Dünya Seramik Akademisi (WAC) ve Avrupa Akademisi üyesidir. 2023 yılında Stanford Üniversitesi ve Elsevier işbirliğiyle hazırlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde ilk %2’lik dilimde yer almıştır.

Geçmişte sürdürdüğü yönetsel görevlerinin arasında; Küresel Mühendislik Dekanları Konsey Başkanlığı, Uluslararası Mühendislik Eğitimi Dernekleri Federasyonu 1. Başkan Yardımcılığı, Avrupa Seramik Derneği Başkanlığı, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcılığı ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı, Türkiye Mühendislik Dekanları Konseyi Genel Sekreterliği, ATAP ve GOSB Teknopark Yönetim Kurulu Üyelikleri, İnovent AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, BOREN Yönetim Kurulu Üyeliği, TÜBİTAK, Teknoloji Transferi Mekanizmaları Destekleme Grubu (TEMEG), Mühendislik Araştırma Grubu (MAG) Yürütme Kurulu Üyelikleri yer almaktadır.

2011-2015 yılları arasında Sabancı Üniversitesi’nde, Araştırma ve Lisansüstü Politikalar Direktörlüğü görevinde bulunan Prof. Dr. Mandal, Ocak 2012’den itibaren aynı üniversitede Rektör Yardımcılığı görevini de yürütmüştür. 25 Mart 2015 tarihinde YÖK Üyeliğine atanmış, 1 Nisan 2015’te YÖK Yürütme Kurulu Üyesi, 21 Temmuz 2016’da YÖK Başkan Vekilliğine seçilmiş ve bu görevlerini 12 Ocak 2018’e dek sürdürmüştür.

Prof. Dr. Hasan Mandal, 8 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyeliğine atanmış ve 1 Kasım 2018 tarihinde Başkan Vekilliği görevine seçilmiş, 27 Nisan 2019 tarihinde ise YÖK Üyeliğine seçilmiştir. 1 Ocak 2020 tarihinden bu yana Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler için Teknoloji Bankası (UNTB) Yönetim Konseyi üyeleri arasında bulunmaktadır. Ayrıca 16 Kasım 2022 tarihinde Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliği (WAITRO) Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilmiştir.

Prof. Dr. Hasan Mandal, 22 Şubat 2018 ile 16 Ağustos 2024 tarihleri arasında TÜBİTAK Başkanlığı görevini üstlenmiştir. 16 Ağustos 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan kararla birlikte İTÜ Rektörlüğü görevine atanmıştır.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ