23 Tem 2024

İTÜ, 21 Bilimsel Alanda Türkiye’de 1. Sırada

İTÜ, URAP Araştırma Laboratuvarı’nın üniversitelerin güçlü ve geliştirmeye açık yönlerine dikkati çekmek için hazırladığı 2023-2024 dünya alan sıralaması sonuçlarına göre 78 bilim alanı içinde sıralandığı 27 alan sayısıyla Türkiye'den en fazla sayıda alanla listelenen üniversite oldu. İTÜ, Mühendislik ve Mimarlık dâhil 21 farklı bilimsel alanda Türk üniversiteleri arasında 1. sıraya yerleşti.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), güçlenen küresel etkisini elde ettiği başarılı akademik derecelendirme sonuçlarıyla gözler önüne sermeye devam ediyor. ODTÜ Enformatik Enstitüsü çatısı altındaki University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı 2023-2024 dünya alan sıralamasına göre İTÜ listelendiği 27 bilimsel alan ile Türkiye’de birinci sırada yer aldı.

İTÜ, Polimer Bilimi’nde dünyada ilk 60’ta

Üniversitemiz, dünyada genel sıralamada 783., “Polimer” alanında 58., “Su Kaynakları” alanında 136., “Mimarlık” alanında 181., “Deniz Bilimleri” alanında 149., “İnşaat mühendisliği” alanında 159., “Yapay Zekâ” alanında 166., “Jeoloji” alanında 226., “Robotik ve Akıllı Sistemler” alanında 231., “Yer Bilimleri” alanında 235. ve “Telekomünikasyon” alanında 248. oldu.

Mühendislik, Mimarlık, Yapay Zekâ ve Teknoloji’de İTÜ Liderliği

İTÜ geçen yıla göre 27 bilimsel alanın 20’sinde yükseldi. İTÜ, 21 bilimsel alanda Türkiye’de 1. üniversite oldu. “Çevre Mühendisliği”, “Tarım”, “Arkeoloji”, “Jeoloji”, “Yapay Zekâ”, “Bilgi ve Hesaplama Bilimleri”, “İnşaat Mühendisliği”, “Deniz Bilimleri ve Teknolojisi”, “Elektrik ve Elektronik Mühendisliği”, “Malzeme Mühendisliği”, “Su Kaynakları”, “Makine Mühendisliği”, “Kimya Mühendisliği”, “Polimer Bilimi”, “Mühendislik” “Robotik ve Akıllı Sistemler”, “Yer Bilimleri”, “Çevre Bilimleri”, “Teknoloji”, “Mimarlık”, “Telekomünikasyon” alanlarında Türkiye’de ilk sırada yer alan üniversitemiz, “Kimya Bilimleri” ile “Enerji ve Yakıtlar” alanlarında 2. oldu.

İTÜ URAP tarafından yapılan dünya alan sıralamalarında 2020-2021 döneminde 10 alanda, 2021-2022 döneminde 18 Alanda, 2022-2023 döneminde ise 20 alanda Türkiye’de 1. olmuştu.

URAP alan sıralaması hakkında

URAP alan sıralamasında, makale ve atıf konusunda güvenilir veri kaynaklarından biri olan Clarivate Analytics InCites tarafından sağlanan nesnel veriler kullanılmaktadır. URAP alan sıralamaları son 5 yılın akademik performansının değerlendirmesini sunmaktadır. Üniversitelerin makale, toplam doküman ve atıflarının ilgili alan içindeki etkisi ile uluslararası iş birliği ölçütleri, URAP alan sıralamasında kullanılan temel ölçütlerdir. URAP alan sıralamasında yazar sayısı 1.000 ve daha fazla olan makaleler değerlendirmeye alınmamaktadır.