10 Tem 2024

İTÜ Avrupa Üniversiteleri Arasındaki Yükselişini Sürdürüyor

İTÜ, akademik derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds tarafından Avrupa bölgesindeki üniversitelerin derecelendirildiği 2025 QS Avrupa Üniversite Sıralaması sonuçlarına göre 123. sıraya yükseldi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), “Küresel Etki Yılı” ilan ettiği 2024’teki akademik başarılarını daha üst seviyelere taşımaya devam ediyor. EELISA Avrupa Üniversitesi’nin kurucu ortakları arasında yer alan İTÜ, QS’in bölgesel çapta ilk kez geçen yıl yayınlamaya başladığı QS Avrupa Üniversite Sıralaması’nın 2025 sonuçlarına göre 685 üniversite arasında 123. sıraya yükseldi. Üniversitemiz, 2024 QS Avrupa Üniversite Sıralaması’nda 690 üniversite arasında 138. olmuştu. İTÜ, elde ettiği bu sonuçla %20,1’lik dilimden %18’lik dilime yükselmiş oldu.

EELISA Avrupa Üniversitesi İTÜ

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, 2025 QS Avrupa Üniversite Sıralaması sonuçlarına yönelik şunları söyledi: “İTÜ, Avrupa’daki yükseköğretim kurumları arasında çok önemli bir yerdedir. Kurucu ortakları arasında yer aldığı EELISA Avrupa Üniversitesi hayata geçtiği 2020 yılından bugüne yeni ve ortak bir “Avrupa mühendisliği” modeli oluşturma hedefiyle temellerini sağlamlaştırdı. Avrupa’dan üniversitelerle verimli akademik işbirlikleri inşa ediyoruz. QS’in bölgesel olarak Avrupa Üniversite Sıralaması’nda İTÜ’yü değerlendirmesi bu çabalarımızın meyvesini görmemiz açısından gurur vericidir. Titizlikle yapılan bu sıralama sonunda İTÜ Avrupa’daki 685 üniversite arasında 123. sırada yer aldı. Böylece dünya sıralamasında ilk 100’e girme hedefimize bir adım daha yaklaştık. Bu sonuçta emeği geçen bütün İTÜ’lülere içtenlikle teşekkür ediyorum.”

İşveren tanınırlığı ve istihdamda İTÜ farkı

İTÜ, değerlendirilen “istihdam” metriğinde geçen yıla göre 80 basamak yükselerek 57. sırada yer aldı, “fakülte başına makale” metriğinde 73 basamak yükseldi ve 124. sıraya yerleşti. “İşveren tanınırlığı” metriğinde ise 10 basamak birden yükselen üniversitemiz 27. oldu.

Ayrıca İTÜ, “uluslararası araştırma ağı” ve sürdürülebilirlik” başlıklı göstergelerde ülkemizde değerlendirilen 72 üniversite arasında ilk sırada yer aldı.

QS Avrupa Üniversite Sıralaması hakkında

Dünyada prestijli akademik derecelendirme kuruluşları arasında yer alan QS (Quacquarelli Symonds), Avrupa Konseyi’ne üye olan ülkelerin üniversitelerini sıralamaya başladığı bölgesel bazlı QS Avrupa Üniversite Sıralaması’nı geçen yıl düzenlemeye başladı. Araştırma ve keşif, istihdam, öğrenme deneyimi, küresel etkileşim ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda farklı yüzde ağırlıklarına sahip çeşitli göstergelere göre üniversiteler değerlendiriliyor.

Bölgesel sıralamalarda dünya sıralamasında kullanılan aynı veriler aynı kriterlere göre sıralanıyor ancak bölge özelinde belirlenmiş farklı ağırlıklar kullanılıyor. Kullanılan veriler, QS tarafından net biçimde tanımlanmış durumda. Bu tanımlara ek olarak değerlendirilen kurumlar üzerinde yapılan anket ve analizlerle her yeni değerlendirme yılında tanım güncellemelerine gidilebiliyor.

Tanımlar her zaman için tüm kurumlara standart olarak uygulanıyor ve paylaşılan veriler QS tarafından düzenli şekilde kontrolden geçiriliyor. Gerektiği durumlarda QS başvuran kurumlarla iletişime geçerek revizyon istiyor.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ