10 Haz 2024

Öğretim Üyemizin Bavyera Bilimler Akademisi Üyeliği

İTÜ Maden Fakültesi emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Celâl Şengör Avrupa’nın en prestijli akademilerinden biri olan Bavyera Bilimler Akademisi üyeliğine seçilerek üniversitemizi gururlandırdı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İTÜ’lüler, üniversitemizin 2024’te ilan ettiği “Küresel Etki Yılı”nda akademik alanda çeşitli uluslararası başarılarıyla üniversitemizin adından söz ettirmeye devam ediyor.

Avrupa’nın en etkin ve seçkin bilim akademileri arasında yer alan Bavyera Bilimler Akademisi, Maden Fakültesi emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Celâl Şengör’ü akademi üyeliğine kabul etti. Böylece Almanya’nın en büyük ve en eski akademilerden arasındaki Bavyera Bilimler Akademisi’nde dünyanın en köklü teknik üniversitelerinden biri olan İTÜ’den bir akademisyen dahil oldu. Prof. Dr. Şengör, Türk akademi dünyasından başka isimlerin de geçmişte kabul edildiği Bavyera Bilimler Akademisi üyeliğiyle İTÜ’lüleri gururlandırdı.

Akademi üyesi bilim dalı kurucuları ve çığır açıcı isimler

Bavyera Bilimler Akademisi Almanya’nın eyalet akademileri arasında en büyüğü ve en eskilerinden biridir. Akademi, 1759’da kurulmuş olup merkezi Münih’tedir. Üyeleri arasında bilim dallarının kurucu isimleri ve çeşitli alanlarda çalışmalarıyla çığır açmış isimler bulunmaktadır. Akademi, Felsefe ve Tarih Sınıfı ile Matematik ve Doğa Bilimleri Sınıfı olmak üzere iki ana sınıfa ayrılmıştır.

Karşılaştırmalı anatomi, biyostratigrafi ve omurgalı paleontoloji bilim dallarının kurucusu Baron Georges Cuvier, evrimsel biyolojiye katkılarıyla bilinen natüralist, jeolog ve biyolog Charles Darwin, gelmiş geçmiş en büyük jeolog addedilen Eduard Suess Bavyera Bilimler Akademisi’ne kabul edilmiştir. Ayrıca Albert Einstein, Werner Heisenberg, Otto Hahn, von Humboldt Kardeşler gibi bilimde çığır açmış bilim insanları Akademi’nin üyeleri arasındadır. 

Organik kimyanın kurucusu Baron Justus von Liebig (1803-1873), dünyanın ilk sistematik paleontoloji el kitabını yazmış olan Karl Alfred vor Zittel (1839-1904), meşhur deneysel fizikçi Walther Meissner (1882-1974) Bavyera Bilimler Akademisi’nde başkanlık yürütmüştür.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ