09 Haz 2024

Uluslararası Sıralamalarda Üniversitelerimiz Hakkında Dile Getirilen İddialara Dair Kamuoyu Duyurusu

Uluslararası Sıralamalarda Üniversitelerimiz Hakkında Dile Getirilen İddialara Dair Kamuoyu Duyurusu

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

7 Haziran 2024 tarihinde Sözcü gazetesinde çıkan ve Sultan Uçar tarafından kaleme alınan köşe yazısında, uluslararası sıralamalarda üniversitelerimiz hakkında dile getirilen iddialara yanıt verme ihtiyacı doğmuştur. Bu açıklama YKS sınavlarına giren öğrencilerimizin dikkatlerini dağıtmamak amacıyla tüm sınavlar tamamlandıktan sonra yapılmıştır.

İTÜ’nün QS Dünya Üniversite sıralamasındaki yükselişi, üniversitemizin akademik başarılarının ve uluslararası alandaki itibarının bir göstergesidir. Öncelikle, QS gibi saygın derecelendirme kuruluşlarının hesaplamaları tüm dünya üniversiteleri için standart olup, bütün üniversiteler aynı kriterler doğrultusunda bilgi girişi yapmaktadır. İTÜ olarak, bu kriterlere tam uyum sağlamakta ve verilerimizi şeffaf bir şekilde sunmaktayız. Sunulan bu verilerin kontrolü için daha sonra üniversitemize QS tarafından geri dönülerek kanıt istenmekte ve gerekli açıklamalar yazılı olarak yapılmaktadır.

Derecelendirme kuruluşlarının talep ettiği bilgilerden biri olan aktif öğrenci sayısı FTE (Full-Time Equivalent), toplam öğrenci sayısından farklı bir kavram olup hesaplaması, akademisyenlerimizin eğitim yükünü doğru bir şekilde ölçmek için uluslararası standartlarda yapılmaktadır. Aktif olmayan öğrenciler dikkate alınmamakta ve hesaplamalar, öğrencilerimizin ders programlarına göre uyarlanmaktadır. QS, üniversitelerden bireysel öğrenci sayısının (head count) yanısıra aktif öğrenci sayısını (FTE) da talep etmekte ve uyguladığı metodolojiye göre FTE öğrenci sayısını kamu ile paylaşmaktadır. Herhangi yoruma açık bir durum söz konusu olmamaktadır. Sıralamaya giren tüm üniversitelerin verilerine bakıldığında hesaplamaların bu şekilde yapıldığı görülecektir.

Ayrıca, köşe yazısında yanlış bir şekilde ve çarpıtılarak dile getirilen, ölçülemeyen bir veri gibi gösterilen sürdürülebilirlik hesaplamaları da tüm dünya üniversiteleri için ortak bir veridir ve sunulan her bir veri için ilgili derecelendirme kuruluşuna kanıt sunulmaktadır. Hem Türkiye’deki hem de dünyadaki tüm üniversiteler, bu hesaplamalar için yaptıkları çalışmaların tamamını veri girişine dahil etmektedirler.

İstanbul Teknik Üniversitesi olarak, akademik başarılarımızı artırmak ve dünya sıralamalarındaki yerimizi daha da yükseltmek için çalışmalarımıza son hız devam edeceğimizi belirtmek isteriz. İTÜ, son dört yıl içinde genel dünya sıralamalarında 750-800’lerden 326. sıraya, mühendislik ve teknoloji alanında ise dünyada 95. sıraya yükselmiştir. Hedefimiz, önümüzdeki iki yıl içinde genel dünya sıralamasında “ilk 100”de, mühendislik ve teknoloji alanında ise “ilk 10”da yer almaktır.

Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerimiz doğrultusunda, üniversitemiz hakkındaki yanlış bilgi ve yorumların düzeltilmesi gerektiğini önemle vurgulamak isteriz. Üniversitelerimizin kurumsal saygınlığını hedef alan bu türden asılsız iddiaları şiddetle kınıyoruz.

İTÜ REKTÖRLÜĞÜ

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ