28 May 2024

Giyilebilir Robotik Teknolojide Çığır Açıcı Yenilikler

Öğretim üyemiz Doç. Dr. Özgür Atalay öncülüğünde yürütülen çalışmada kas güçsüzlüğü ve hareket kısıtlılığı yaşayan insanlar için gündelik yaşamda kullanılma potansiyeline sahip çığır açıcı bir yumuşak aktüatör geliştirildi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) araştırmacıları tekstil tabanlı giyilebilir yumuşak robotik alanında mevcut teknolojik sınırlamaların ötesine geçebilen yenilikçi bir yaklaşım getirdi. Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi öğretim üyemiz Doç. Dr. Özgür Atalay yürütücülüğünde, İTÜ Tekstil Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği ile Marmara Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacıların yer aldığı çalışma; hareket desteği ve rehabilitasyon gibi tedavilerin gündelik yaşamı kesintiye uğratmadan ve daha az maliyetle yapılabilmesini mümkün kılacak özellikler taşıyor.

Araştırma ekibi, yumuşak giyilebilir robotik teknolojilerde istenen hafiflik, sessizlik, kolay taşınabilirlik, ölçeklenebilirlik ve düşük maliyet gibi özellikler doğrultunda yenilikçi bir yaklaşım benimsedi. Çalışma kapsamında, algılama, ısıtma ve hareket ettirme işlevlerine sahip; robotik tekstil aktüatör tasarımı ve üretimi gerçekleştirildi. Aktüatör için dijital makine örgüsü yapıldı ve hareket sağlamak için düşük kaynama noktalı bir sıvının termal tahrikli faz değişiminden yararlanıldı.

Tekstil tabanlı yumuşak aktüatör, kablosuz ve 3B dikişsiz tasarımıyla insanlar için konforlu bir kullanım sağlamayı amaçlıyor. Aktüatör, bir endüstriyel robot kolda uç işlevci olarak ve yumuşak robotik eldiven biçiminde nesneleri kavrama, taşıma ve yerini değiştirme gibi görevleri yerine getiriyor. Aktüatörün tekrarlı testlerinde uç kuvvetinde önemli bir değişim görülmemesi uzun süreli kullanım için uygun bir tasarıma sahip olduğunu da işaret ediyor.

Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Ufuk Avrupa Araştırma ve Yenilik Programı kapsamında desteklenen bu araştırma, büyük gelişme potansiyeli taşıyan yumuşak robotikler alanında tekstil aktüatör üretim teknolojileri ve uygulamalarının geliştirilmesi için önem taşıyor. Tekstil aktüatörler sayesinde gelecekte tarlalarda hasat yapabilecek robotik sistemler ve insan parmaklarını taklit edebilen dış iskelet eldivenler daha ucuza üretilebilecek.

Çalışmaya ulaşmak için tıklayınız.

 

 

AB’nin Ufuk Avrupa Programı Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Başlangıç Düzeyi; Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi öğretim üyemiz Doç. Dr. Özgür Atalay’ın “TEXWEAROTS” adlı projesini 1,5 milyon avro’luk desteğe layık görmüştü.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ