28 Mar 2024
İTÜ'de “Filistin'in Mirası ve Kimliği” Paneli
“İşgal ve Dirençlilik Arasında: Filistin’in Mirasını ve Kimliğini Korumak” Paneli, 27 Mart 2024 tarihinde, İTÜ Taşkışla Yerleşkesi’nde alanın uzman akademisyenlerini bir araya getirdi.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
27 Mart 2024 tarihinde, İstanbul Teknik Üniversitesi, Taşkışla Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen “İşgal ve Dirençlilik Arasında: Filistin’in Mirasını ve Kimliğini Korumak” başlıklı panel kapsamında alanın uzmanları, Filistin’de yaşanan işgalin sosyolojik, kültürel ve mekânsal etkileri üzerine sunumlar gerçekleştirdi.
Filistin’in kültürel mirası ve mekânsal hafızası
Programın açılışında, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin; Gazze’de gerçekleştirilmeye devam eden işgal süreci ve katliam dolayısıyla İsrail’i kınadığını dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, bölgede yaşanılanların Filistin’in mekânsal hafızasına verdiği zararı vurguladığı konuşmasında şu cümlelere yer verdi:
“Gazze şeridi bombalanırken; bölgenin köklü geçmişinin şahidi olan yüzlerce tarihi eser de bu sırada imha ediliyor. İsrail devleti tarafından sistemli bir şekilde yerleşim yerlerinin tarihsel kimliği, mekânsal hafızası ve kültürel belleği yok edilmeye çalışılıyor. İnsanlığın ortak kültürel mirası olan tarihi camiler, kiliseler, müzeler başta gelmek üzere birçok kültür varlığı ağır tahribat gördü, bazı yapılar tamamen yıkıldı. Bu durum, hiç şüphesiz uluslararası hukuka göre apaçık suç teşkil eden bir meseledir.”
Mekânsal işgalin anatomisi
Açılış konuşmasının ardından, alanında uzman isimler, Filistin’in mirasının ve kimliğinin nasıl korunabileceği üzerine, canlı bağlantılar ve sunumlar gerçekleştirdi. Gün boyu devam eden programda, Filistin’in kültürel mirasının dinamikleri, işgal altındaki İslam mimari mirası, mekânsal işgalin anatomisi ve Filistinlilerin mülksüzleştirilmesi süreci gibi konularda düşünce ve bilgi paylaşımı gerçekleştirildi.