22 Mar 2024

Seddülbahir Kalesi Restorasyonuna İtalya’dan Ödül

İTÜ’nün katkılarıyla gerçekleştirilen Seddülbahir Kalesi Restorasyonu, Uluslararası Domus Restorasyon ve Koruma Ödülleri’nde 167 proje arasından seçilen 25 projeden biri olarak uluslararası bir başarıya imza attı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Çanakkale Zaferi’nin tarihsel hafızasını yaşatan sembol mekânlardan biri olan Seddülbahir Kalesi’nin; İstanbul Teknik Üniversitesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen restorasyon projesi, İtalya merkezli Ferrara Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen “Uluslararası Domus Restorasyon ve Koruma Ödülleri”nde, değerlendirilen 167 proje arasından seçilen listede yer alarak, uluslararası bir başarıya imza attı.

19 Mart 2024 tarihinde, İtalya’nın Ferrara şehrindeki Palazzo Tassoni Estense’de gerçekleştirilen ödül törenine İstanbul Teknik Üniversitesi’ni temsilen, restorasyon projesinin uygulama bilimsel danışma kurulu üyesi ve İTÜ Mimarlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gülsün Tanyeli katıldı. Çanakkale Savaşı’nın ilk şehitlerinin verildiği tarihi kalenin, büyük bir titizlikle gerçekleştirilen restorasyonunun, zaferin 109. yıldönümünde ödüle layık görülmesi duygusal anlara sahne oldu.

Gelibolu Boğazı’nın girişini savunmak için 17. yüzyılda inşa edilen Seddülbahir Kalesi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yürütücülüğünde ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile Koç Üniversitesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen 17 yıllık bir araştırma, belgeleme, projelendirme faaliyetinin ardından, 2016-2023 yılları arasında tamamlanan bir restorasyonla, geçtiğimiz yıl ziyaretçilere kapısını açmıştı.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ