14 Mar 2024

Prof. Dr. Ali Erdemir’e Fahri Doktora

1977 Kimya-Metalurji Fakültesi mezunumuz Prof. Dr. Ali Erdemir’e 13 Mart 2024 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, SDKM’de düzenlenen bir törenle fahri doktor unvanı verildi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi, 1977 Kimya-Metalurji Fakültesi mezunu Prof. Dr. Ali Erdemir’e 13 Mart 2024 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir törenle fahri doktora unvanı verildi. Törenin açılışında, hayata geçirdikleri önemli bilimsel projelerle ve ülkemize sağladıkları değerli katkılarla İTÜ’lülerin, mühendislik alanlarına sağladığı kazanımları vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, konuşmasında şu cümlelere yer verdi:

“Alanında değerli çalışmalara imza atan ve küresel yankı uyandıran bilimsel faaliyetleriyle uluslararası ödüllere layık görülen İTÜ mezunları, bizler için hem gurur hem de ilham kaynağıdır. Bugün burada, işte böyle ilham verici bir akademik kariyere sahip olan kıymetli hocamız Prof. Dr. Ali Erdemir’in fahri doktora töreninde bir araya gelmiş bulunuyoruz.”

Bilgi ve Yaratıcılığın Beşiği: İTÜ

İTÜ Senatosu’nun fahri doktora kararı şu cümlelerle açıklandı: “Metalurji ve malzeme mühendisliği alanında yaptığı dünya çapındaki çalışmalar, kurumlar arası ikili işbirliğinin geliştirilmesi yönündeki katkıları, ülkemize ve üniversitemize sağladığı eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, katma değer ile desteklerinden dolayı Prof. Dr. Ali Erdemir’e fahri doktora diplomasını sunmaktan gurur duyuyoruz.”

Fahri doktora belgesinin Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu tarafından kendisine verilmesinin ardından Prof. Dr. Erdemir, “Mühendislik Bilimlerinde Bilgi ve Yaratıcılığın Beşiği: İTÜ” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında, akademik serüvenine dair deneyim ve anılarını dinleyicilerle paylaşan Prof. Dr. Erdemir, “İTÜ ile olan güçlü bağımı hiçbir zaman koparmadım. Bu kurumun bizi birbirimize bağlayan bir ruhu olduğuna inanıyorum. İTÜ diploması hayat boyu taşınacak bir onurdur ve bu onuru yıllar sonra bir kez daha yaşıyorum,” sözleriyle duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Prof. Dr. Ali Erdemir kimdir?

1954 yılında Osmaniye’de dünyaya gelen Prof. Dr. Erdemir, 1977 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya-Metalurji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde (ABD) malzeme bilimi ve mühendisliği alanında lisansüstü eğitimini tamamladıktan sonra yurda döndü. Kısa bir sürenin ardından doktora sonrası eğitimi için tekrar Amerika’ya gitti ve Argonne Ulusal Laboratuvarı’nda çalışmaya başladı. Laboratuvar çalışmaları sırasında ortaya koyduğu buluşlarıyla, laboratuvar tarihinde R&D-100 ödülünü 6 kez kazanan ilk bilim insanı oldu.

Üstün başarıları sebebiyle 2020 yılında Texas A&M Üniversitesi tarafından kendisine özel bir statü ve araştırma fonu verildi ve TEES Eminent ve Haliburton Chair profesörü olarak akademik kariyerini sürdürdü. Malzeme bilimi, makina mühendisliği, triboloji, enerji ve çevre alanlarında, 300’den fazla makalesi hakemli dergilerde yer aldı. Bu makaleler, birer referans niteliği taşımanın yanı sıra toplamda 30 binden fazla atıf aldı. Ayrıca, Amerikan Patent Ofisi’nden alınmış 36 patenti vardır.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ