23 Şub 2024

TÜBİTAK’tan Akademisyenlerimize Destek

TÜBİTAK-MAM Kutup Araştırmaları Merkezi’nin belirlediği koşullar çerçevesinde ARDEB tarafından yapılan KUTUP-1001 çağrısı kapsamında desteklenecek 13 projenin yer aldığı 2024 yılı listesi açıklandı. Listede yer alan 4 İTÜ’lü akademisyen, kutuplara yönelik bilimsel projeleriyle dikkat çekti.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün belirlediği kriterlerle uyumlu olarak Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından açılan “KUTUP-1001” ve “KUTUP Yabancı Araştırma Üssü Katılım” 2024 yılı çağrılarına başvuran ve değerlendirmeye alınan 35 projeden 13’ünün desteklenmesine karar verildi. Titizlikle yürütülen bilimsel değerlendirme sürecinin ardından kamuoyuyla paylaşılan sonuç listesindeki 13 isim arasında yer alan 4 İTÜ’lü akademisyen, kutuplara yönelik bilimsel projeleriyle dikkat çekti.

Kutuplarda su kirliliği ve ekolojik risklerin tespiti

Maden Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Nurgül Çelik Balcı’nın yürütücülüğünde gerçekleşecek olan proje, “Maritime Antarktika - Barton Peninsula’daki Asidik Kaya Drenajının (Akd) Jeokimyasal Karakterizasyonu ile Potansiyel Çevresel ve Ekolojik Riskin Tayin Edilmesi” başlığını taşıyor. TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazanan proje, bölgesel bir örnek üzerinden su kütlesinin sülfür açısından zengin kayalarla temasından kaynaklanan su kirliliğinin doğurabileceği ekolojik zararı ortaya koymayı hedefliyor.

Gemi balast suyu yoluyla kutuplarda plastik yayılımı

Denizcilik Fakültesi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Tanzer Satır’ın TÜBİTAK destekli projesi, kıtalararası taşımacılık sektöründe kullanılan gemilerin dengesini sağlayan balast suyu yoluyla kutuplara salınan ve yayılan plastiği tespit ediyor. Doç. Dr. Satır’ın yürütücülüğünü üstlendiği proje, “Gemi Balast Suyu ve Sediman (Tortu) Yolu ile Kutup Bölgelerinde Mikro ve Makro Plastik Yayılımının Tespiti ve Analizi” başlığını taşıyor.

İlaç etken maddeleri ve metabolitlerin tespiti

Kimya-Metalurji Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Dr. Elif Öztürk Er’in TÜBİTAK destekli projesi, Antarktika Yarımadası’nın batısında bulunan Horseshoe Adası’na odaklanıyor. Adada bulunan biyolojik unsurlarda ilaç etken maddelerinin tespitine yönelik bilimsel işlemleri kapsayan proje, “İlaç Etken Maddelerinin ve Metabolitlerinin Yeni Nesil Önderiştirme Yöntemleri ile Birleştirilmiş Lc-Ms/Ms Yöntemi Kullanılarak Horseshoe Adasındaki Çevresel ve Biyolojik Örneklerde Yüksek Doğruluk ve Duyarlılıkta Tayinler” başlığını taşıyor. 

Magmatik kayaçlarının yaşının belirlenmesi

Maden Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim görevlimiz Alp Ünal’ın yürütücülüğünde gerçekleştirilecek olan “Nelson Adası (Kb Antarktika) Magmatizmasının Petrolojisi, Jeokronolojisi ve Güney Shetland Yay Sistemi İçerisindeki Yeri” başlıklı proje, Güney Okyanusu’nda bulunan Güney Shetland Adaları’ndan biri olan Nelson Adası’ndaki magmatik kayaçlarının yaşının belirlenmesi ve doğal tarihinin ortaya konulması gibi konulara odaklanıyor.

Öğretim üyelerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ