05 Mar 2024

İTÜ, Dünyada En İyiler Arasında

İTÜ, son on yılda değerlendirilen üniversite sayısının altı kattan fazla artmasına ve değişen akademik sıralama ölçütlerine rağmen QS ve THE gibi dünya çapındaki kuruluşların yaptığı değerlendirmelerde en iyiler arasındaki yükselişini sürdürüyor.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi, 2014-2024 arası dönemde dünyaca saygın akademik derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmeye aldığı üniversite sayısındaki büyük artışa ve metot değişikliklerine rağmen en iyiler arasındaki yerini her geçen gün sağlamlaştırıyor. 2024’ü “Küresel Etki Yılı” ilan eden İTÜ, ilerleyen dönemlerde uluslararası başarılarıyla yeni atılımlar yapmayı hedefliyor. 

Değerlendirmeye girebilen üniversite sayısı 400’den 2500’e çıktı 

QS ve THE gibi dünya çapındaki saygın akademik derecelendirme kuruluşları tarafından yapılan değerlendirmelerde, özellikle 2014-2024 yılları arasında değerlendirmeye girebilen üniversite sayısında altı kattan fazla artış gözlendi. Bu artışla beraber bazı üniversitelerin sıralamalardaki yeri değişirken, aynı zamanda değişen metodoloji nedeniyle değerlendirme yönteminde yüzdelik dilimler daha fazla önem kazandı. 

Dünya çapında üst sıralarda yer alan çok sayıda üniversite, akademik derecelendirme kuruluşlarının değerlendirme ölçütlerinde yaptığı değişiklikler sonucunda düşüşler yaşadı. Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi bu genel düşüşe karşın, özellikle son 3 yıl içinde yükselişini ve istikrarını sürdürmeyi başardı. 

QS ve THE gibi derecelendirme kuruluşlarına başvuru yapan üniversite sayısının 400’lerden 2500 üzerine çıkması, yayın başına atıf sayısı yerine toplam atıf sayısına dikkat edilmesi ve sistem tarafından yapılan veri tabanı değişiklikleri derecelendirmeyi etkileyen belli başlı koşullar arasında yer aldı. 

QS tarafından 2023 yılında, en son 3000’in üzerinde üniversite değerlendirilirken 1500 üniversite sıralamaya alındı. THE’da ise 4000’e yakın üniversite değerlendirilirken 2671 üniversite sıralamaya dahil edildi. 

Artan üniversite sayısına karşın yüzdelik dilimdeki başarı 

QS 2024 Sürdürülebilirlik genel sıralamalarına göre İTÜ dünyada 1403 yüksek öğretim kuruluşu arasından 221. oldu. “Çevresel Etki” kategorisinde dünyada 148. sırada yer alırken, Türkiye’de lider üniversite konumunu korudu. Ayrıca İTÜ, “Yönetişim” kategorisinde 153. sırada yer alırken, “Sosyal Etki” kategorisinde ise 400. sıraya yerleşti. QS 2024 Sürdürülebilirlik için değerlendirilen üniversite sayısında, sadece geçen yıla göre iki katı artış olurken, İTÜ yüzdelik dilimlerdeki yükselişini sürdürmeyi başardı. 

Metodolojik değişimlerin belirleyiciliği 

Yayın başına atıf sayısı yerine toplam atıf kullanılmaya başlanması ve toplam atıf sayısının toplam akademisyen sayısına göre oranı alınması da sıralamalardaki değişimlerde etkili oldu.

Bunun yanı sıra CERN ve tıp gibi alanlarda ülkemizden çok sayıda yazara sahip olan 500’ün üzerinde makalelerin sıralamalardan çıkarılması, metodoloji güncellemeleri yapılması ve itibar anketi uygulamalarının etkisinin artması da derecelendirme de belirleyici şartları oluşturdu. 

Yeni sıralama ölçütlerine rağmen İTÜ, QS ve THE’da yükselişini sürdürüyor 

İTÜ, derecelendirmede değişen birçok şart ve koşullara rağmen ülkemizde ve dünyada önemli bir konumda bulunuyor. İTÜ, THE Dünya Üniversiteler Sıralamasında 2021 yılında 801-1000 aralığındayken 2024’te 501-600 aralığına yükseldi. 

QS’in 2024 Dünya Üniversite Sıralaması sonuçlarına göre İTÜ, geçtiğimiz yıl yer aldığı 601-650 aralığından bu yıl 404. sıraya yükselerek büyük bir başarıya daha imza attı. İTÜ, özellikle son üç yıl içinde kayda değer bir başarı göstererek 800’lü sıralamalardan bu noktaya geldi ve yükselişini sürdürmeye devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda da bu yükselişini devam ettirmesi bekleniyor.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ