14 Ara 2023

Salda Gölü’ndeki Mars Araştırmalarında Yeni Aşama

İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nurgül Balcı ile birlikte yaklaşık 30 kişilik ABD’li bir bilim insanı grubu tarafından yürütülen Salda Gölü’ndeki araştırmalarda gölün, Mars’taki Jezero krateri ile benzerliğinin tespit edilmesinin ardından yeni bir aşamaya geçilerek, Mars’ın jeolojik ve iklimsel geçmişine odaklanıldı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Jeomikrobiyoloji-Biyojeokimya Araştırma Grubu Lideri Prof. Dr. Nurgül Balcı ve Kaliforniya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Timothy Lysons’un da aralarında bulunduğu bir bilim ekibi, araştırmalarıyla ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Mars ile ilgili çalışmalarına katkı sağladıkları Salda Gölü araştırmalarında yeni bir aşamaya geçtiler.

Daha önce, Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü’nün koruma altına alınan “Beyaz Adalar” bölgesinde yaptıkları incelemelerle gölün, Mars’taki Jezero krateriyle benzeştiğini ve Mars’taki karbonatların buradaki karbonatlarla benzer nitelikte olduğunu ortaya koyan araştırma ekibi, bir sonraki etaba geçerek, Mars’ın iklimsel ve jeolojik geçmişini tespit etme yönünde faaliyetlere başladılar.

“Mars’ın iklim ve jeolojik geçmişi”

Gezegenlerde yaşamı keşfetmek için dünyanın oluşum tarihini mercek altına almak motivasyonuyla 2019’dan beri Mars'taki yaşamı araştırmak için Salda Gölü’ne odaklanan Prof. Dr. Balcı ve Prof. Dr. Lysons'un aktif rol oynadığı araştırmaların yeni etabında Salda Gölü’nden alınan su ve çökel örneklerini inceleyen bilim insanları, Salda Gölü’ndeki karbonatları kullanarak; Mars’ın ikliminin nasıl olduğu, Mars’taki suyun nereden geldiği ve neden bittiği ve Mars’taki suyun kimyasının nasıl olduğu sorularına cevap arayacaklar.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ