13 Kas 2023

Prof. Dr. Aral Okay Hocamızı Son Yolculuğuna Uğurladık

12 Kasım Pazar 2023 günü hayata gözlerini yuman İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Aral Okay; İTÜ SDKM’de düzenlenen törenin ardından sevenleri ve öğrencileri tarafından son yolculuğuna uğurladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi, jeoloji alanında Türkiye’nin önemli değerlerinden biri olan Prof. Dr. Aral Okay’ı son yolculuğuna uğurladı. İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde jeoloji alanında çalışmalar yapan emekli hocamız Prof. Dr. Okay, 12 Kasım 2023 günü hayatını kaybetti.

Genel jeoloji, saha jeolojisi, stratigrafi, tektonik gibi alanlarda ortaya koyduğu çalışmalarla dünya çapında bir etkiye sahip olan hocamız, 13 Kasım 2023 günü İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir törenle anıldı. Törenin ardından İTÜ Abdülhakim Sancak Camii’nde kılınan cenaze namazının sonrasında Prof. Dr. Okay, Kilyos Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Prof. Dr. Aral Okay hakkında

1953 yılında İstanbul’da doğan Prof. Dr. Aral Okay, Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA) bursuyla gittiği İngiltere’deki Londra Üniversitesi’nde lisans eğitimini (1973-76) tamamladıktan sonra Cambridge Üniversitesi’nde doktora eğitimi (1976-80) aldı. Ardından Türkiye’ye dönen Prof. Dr. Okay, 1980-83 yılları arasında Ankara MTA Enstitüsü’nde jeolog olarak görev yaptıktan sonra 1983 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi oldu.

Almanya ve ABD gibi çeşitli ülkelerde araştırmacı olarak çalışmalar yapan ve TÜBA Şeref Üyesi olan Prof. Dr. Okay, 1986’da TÜBİTAK Teşvik Ödülü, 1992’de Sedat Simavi Fen Bilimleri Ödülü ve 2002 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne layık görüldü. 2009 yılında Amerika Mineraloji Derneği Şeref Üyesi seçilen Prof. Dr. Okay, 2019 yılında Almanya’daki Alexander Von Humboldt Vakfı tarafından yaşam boyu bilimsel katkılar için verilen Georg Forster Ödülü’nün de sahibi olmuştur.